6 Ekim 2007 Cumartesi

BOVESPA'DAN DAHA İYİ PERFONMAS GÖSTERECEĞİZ

Bugunlerde siyaset tarafında en çok konuşulan nokta hükümet tarafından gündeme getirilen ve üstünde çalışılan sivil anayasa ve bunun üzerinden yapılan polemikler gündemde ön planda kalmaktadır.

Son olarak 21 Ekimde yapılacak ve halk tarafından oylanacak Cumhurbaşkanı halkmı seçsin referendurumu öncesi yaşanılan son günlerdeki tutumlardan dolayı ilerde sıkıntılı bir süreç yaşatacak sivil anayasa hakkında bize ipucu vermekte Hükümet sivil anayasa planı kanımca gündemden düşürtülecek yada kendisinin ön planda tutan bir sivil anayasa çalışmasının içinde kalmayacak son günlerde özelikle Askeri kanaddan yapılan açıklamalar gayet kati ve keskin çıkışlar olarak göze batmakta Hükümet'in Cumhurbaşkanı seçme öncesi yaşadığı sıkıntıları göz önüne alarak kendisini ön plana çıkartan sivil anayasa için fazla direniş göstermeyeceğini ama fazlada gündemden düşürmeyeceğini öngörüyorum.

Siyasi risk olgusunun şu aşamada tırmanmayacağı kanısıyla ekonomik olarak son günlerde yaşanılan dinamiklerde göz önüne alınırsa ben İMKB yükseliş perfonmasını sürdürüp Brezilya borsası Bovespa ile arasındaki açığı kapatacağını düşünüyorum.

Piyasalarda faiz indirimi gündemi oluşturmakta eylül ayı enflasyonunun olumlu gelmesi beklentilerin altında kalması sonucu piyasaların yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faizleri kademeli düşürecek beklentisi arttı.

İmkb agırlığı mali kuruluş hisselerinde ve faiz indirimleri Özelikle Bankacılık sektörünün kar perfonmaslarını olumlu bir şekilde etkileyeceği düşünülürse mali sektör hisselerinin içinde Yapı kredi,İş c ,Vakıfbank gibi ve satışı gündemde olan Tekstilbank gibi banka hisselerinin cazibesini artırmakta dikkat edilirse enflasyonun düşmesiyle birlikte faizlerin hızla gerilemesi Türkiye borsası İmkb'yi Bovespa karşısında iyi perfonmas göstermesini saglamıştı.

Geçen sene Fed'in faiz artırım sürecinden sonra Türkiyede yaşanılan faizlerin ve enflasyon artışı mali sektör hisselerinin toparlanmasını güçleştirmişti. Fakat bunun yanında emtia fiyatlarının artışından olumlu etkilenen Brezilya borsası Bovespa karşısında perfonması düşük kalmıştı.

Brezilya borsasına göre daha çok Mali sektör odaklı bir borsa olan İmkb'nin faiz indirimleri sürecinden daha çok olumlu etkilenmesi kaçınılmazdır..

Son günlerde İmkb döviz açık pozisyonu ve mali yapısı bozuk şirketlere Kerevitaş,Printaş ve Meges gibi hisselerle bankacılık sektörü hisselerine girişler ve yükselişler gözden kaçmamaktadır.

Hiç yorum yok: