23 Haziran 2011 Perşembe

Anayasal Sürecin Rotası: Lider Türkiye'nin Yolu


Seçim sonuçlarını kömürle, makarnayla, altınla açıklamaya çalışan akp muhalifi kitleyi anlamakta zorlanıyorum. Ardarda 3 genel seçimi %34'den %50'ye uzanan bir performansla kazanmış, bu arada da 2 yerel seçim ve referandum kazanmış bir partinin bu başarısını sadece ulufe dağıtmakla açıklamak haksızlık olsa gerek. Her 2 kişiden birinin bir siyasi partiye oy verdiği ve yüzde onluk barajın ilk defa istenilen işlevi yerine getirdiği bir seçim sonucunda yapılması gereken asıl analiz 330 çıpasını bile tutturamayan bir akp'nin bundan sonraki rotasının ne yönde olacağı ve bunun için aradığı siyasi desteği nerde bulacağıdır.

Benim tahminin sanılanın aksine sadece bdp'nin değil, chp'nin de desteğiyle anayasal değişikliklerinin gerçekleşeceğidir. Elbette bdp'de bu değişiklikleri destekleyecektir ancak bdp sokaklar üzerinden siyaset yapmaya devam edecek ve değişen her maddeden sonra sizin attığınız her taşla haklarımızı alıyoruz propagandası yapacaktır.

Analize değer 2. nokta yükselen kürt milliyetçiliğine rağmen mhp'nin m.vekili sayısının azalmış olmasıdır. Akp'nin hizmet odaklı politikalarının bunda etkisi büyüktür ama özellikle anayasal değişiklikler noktasında yapılacak yanlış girişimler orta anadoludaki mhp seçmenini tekrardan milliyetçi çizgiye çekecektir.

330'u bulamayan akp için yeni mağduriyet edebiyatı istediği sayıya ulaşamamasıdır. Dediğim gibi bu nokta da chp ve bdp faktörü önemlidir. Ama 10 yıllık erdoğan dönemi göstermiştir ki, erdoğan kaldıramayacağı taşı oynatmak istemeyecek ve anayasa konusu askıda kalacaktır.

Yapılması gereken sivil olduğu kadar da milli bir anayasa hazırlamaktır. Akp'yi küresel bir planın parçası olmaktan kurataracak ve Türkiye'yi gerçekten bölgesel ve küresel bir güç haline getirecek olan da milli bir anayasadır. Erdoğan'ın güçlü ekonomisi bu çizgiye çekilen bir Türkiye'yi ayakta tutacak güçte mi o zaman göreceğiz gerçeği.

İstediğimiz şey batının gündeme getirdiği "yeni osmanlıcılık" değil, Balkanlardan, Kafkasya'ya,

Uzakdoğudan, Kuzey Afrika'ya uzanan etki alanıyla taşeron değil, lider Türkiye'dir.

Hayalimizi gerçek kıl Erdoğan!

Hiç yorum yok: