13 Mart 2007 Salı

Amerika’da piyasalar zor düzelecek

Amerika ekonomisinin gidişatı yönünde Alan Greenspan ve Bernanke arasında oluşan anlaşmazlık, tek bir noktada düğümleniyor; o da kar sağlamak...

81 yaşındaki eski Federal Reserve başkanı, kar marjlarındaki zirve noktası, ekonomideki genleşmenin göstergesi olarak yorumlanmakta. Kar marjlarının yüksekliği belki işçiler açısından, maaş oranlarının artması bakımından olumlu bir tablo yaratabilir.

Birçok ekonomist, eğer şirketler düşük kar marjlarını kabul edip, fiyatları yükseltmezse belki enflasyon kontrol altına alınabilir. Edward Gramlich bu durumu şu şekilde yorumluyor: ‘Greenspan akıllı bir kişi fakat karlar yüksek. Bu da çok normal. Ben oluşan bu durumun normal bir akış olduğunu düşünüyorum, yoksa bu bir geri çekilme eğilimi değildir’.

Ticari olmayan şirketler için kar marjları, 12.8 değerinden ,13.7 değerlerine yükseldi. Bu seviye 1969 yılının ikinci çeyreğinden beri oluşan en yüksek seviye. Aynı zamanda 2001 yılının dördüncü çeyreğindeki yüzde 6.2’lik değerin iki katı kadar.

Wall Street analistleri, 500 şirket içinde hisse başına kazanç değerlerinin 6.7 oranlarına düştüğünü belirtti. New York ekonomik kazanç merkezi başkanı Kazanç yükselişi yavaşladığında ve kar marjları sınırlandığında, Amerikan piyasalarında harcamalar ve masraflar kısıtlanır.


Rich Miller; from Wall Street

Hiç yorum yok: