7 Mayıs 2007 Pazartesi

Yine Uzun Vade..


Düşündüm de borsayla hisse senetleriyle fazla oynuyorum.Öğrenci olduğum için zaten derslerden fazla vakit kalmıyor.Uyguladığım strateji iyi işliyor yalnız sürekli alım-satım vergi,komisyon ücretlerinden dolayı kesintiye uğramakta.Bende ucuz olduğunu düşündüğüm hisselerde biraz beklemeyi düşünüyorum.Kısacası portföyümle daha az ilgilenecem özellikle satma konusunda.


Ekonomix hocamın dediği gibi 7-8 hisse almak daha mantıklı ve param oldukçada azar azar portföyüme eklemeler yapacağım.Sık sık blogumda alım-satımla ilgili yazılar yazmak beni ve okuyucularımı sıksa gerek.Daha geniş konularda yazmaya karar verdim ki son yazılarımda bunu gösteriyor.

Karşınıza satımdan çok alımlarla ilgili yazılarla karşınıza çıkacam.Yalnız en kısa zamanda TKBNK'yı sattıktan sonra bu dediklerime başlayacağım.Ucuz olduğunu düşündüğüm 7-8 hisseyi fazla kar etmediğim müddetçe satmayacağım.



Bu arada yeni stratejiyle birlikte hisse alımlarına başladım.Ucuz oldugunu düşündüğüm DENCM 4.04 maliyetle 25 adet ,VESTL 3.60 maliyetle 20 adet hisse aldım dediğim gibi artık bu hisseleri ve diğerlerini azar azar biriktirecem.Allahın hergünü yok şu kadar sattım yok şu kadar aldım demek istemiyorum.





3 yorum:

miglate dedi ki...

Merhaba Arkadaşım,
Blogunu ekonomiturk'teki sağdaki blog linklerinden birisinde tesadüfen buldum ve bir kaç yazını okudum.
Şimdi senin de benim gibi endüstri mühendisliği temelinden gelip finansla ilgilendiğini farkettim (hatta TOG'un linkini görünce oha dedim ;).
Hatta bazı yerlerde birkaç hisse tavsiyesinde bulunmuşsun. Ama bu yollardan geçen birisi olarak -biraz da yaş farkından dolayı- sana tavsiyem ise VOB'a bir göz atmandır. Senin gibi küçük yatırımcılar için daha büyük fırsatlar sunar. Kaldı ki geneli itibariyle ekonomik gelişmeleri takip ettiğini anlıyorum.
Tabi VOB'da risk diğerlerine göre biraz daha fazla ama burada daha başarılı olursun gibime geliyor. VOB'un aklıma gelen avantajları şöyle:
-Yaklaşık 10 kata kadar kaldıraç imkanı sunuyor.
-Vergilendirmeden şimdilik muaf.
-Aracı kurumlarda komisyon oranları hisselere göre nispeten daha düşük.
-Tek bir hissedeki fiyat değişimleri çoğu zaman spekülatif etkilere çok daha yatkındır (özellikle hisse tavsiyesinde bulunduğun/aldığın şirketler şurada buradaki dergilerde, gazetelerde, üzerinde çok atılıp tutulan hisseler, yani senin gibi onbinlerce insanlar da bu bilgilere göre hareket ediyor. Borsada bir şey ne kadar çok bilinirse o kadar çok az kar getitrir.) Büyük oyuncular bu tarz hisselerde çoğu zaman küçük oyuncuları yer bitirir. Ama VOB'da IMKB-100, IMKB-30, döviz, faiz gibi daha genel konularda yatırım yaparsın. Burada da kolay kolay spekülasyonlar yapılmaz -arada cumhurbaşkanlığı, e-muhtıra saymazsak tabi, ki bunlar da aslında opsiyonlar için müthiş fırsatlar sağlar.
-Arbitraj imkanı vardır. Hele şu sıralar acayip "politik arbitraj" imkanı var.
Tabi bunun yanında bazı dezavantajları da vardır muhakkak. Uzun oldu biraz. Onlara da sonra değiniriz ;)

Investor dedi ki...

Sinan bey öncelikli olarak değerli yorumlarınız için teşekkür ederim

İnanın beklediğim insan sizsiniz acaba endüstri mühendisliği temelinden gelip finansla ilgilenen birisini arıyordum ve karşıma çıktınız ve sizi bırakma düşüncesinde de değilim:)
Sinan bey sormak istediğim sakıncası yoksa finansla ilgili bir işle mi meşgulsünüz bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir bir endüstri mühendisi özellikle finans konusunda neler yapabilir.Cevabınızı bekleyeceğim
Tekrar teşekkür ederim..

miglate dedi ki...

Öncelikle bana Bey demene gerek yok :) Abi daha iyi olur herhalde ki bana kalırsa direk ismimle hitap edebilirsin.
Ben Bilkent Endüstri'de yaklaşık bir ay sonra diplomasını eline alacak olan -aksilik olmazsa- bir öğrenciyim :)
Ekonomi ve finans asıl uğraşmak istediğim alan fakat bir yandan da son olaylardan sonra siyasetle ilgilenmeye başladım. Öbür yandan bireysel olarak birkaç şirket kurma çalışmalarım olsa da pek de başarılı olamadığımdan bu aralar kendimin ve bazı yakınlarımın portföylerini yönetmeye çalışıyorum.
Çalışmalarım hakkında bilgi almak için blog yazılarıma bakabilirsin. Çeşitli yazılar vasıtasıyla fikir alışverişinde bulunabiliriz.
Endüstri Mühendislerinin finans konusunda yapabilecekleri bence çok şey var. Bizim üniversitede bu konuda bazı derslerde bilgi vermeye çalışıyorlar. Şu anda ilgi alanımda finansta operations research ya da yöneylem araştırması uygulamaları var. Hani burada bahsetmek ne kadar doğrudur ama özellikle VOB ve IMKB'yi arbitraj olanakları bakımından araştırıyorum ;) Teorik olarak bakıldığında bu kadar yeni bir piyasada bir yerlerde muhakkak arbitraj imkanları vardır. Ama diyeceksin ki son zamanlarda çalkantılı siyaset yüzünden "politik arbitraj" zaten var. Bunda da haklısın.
Tabi bir de hedging konusu var. Bu konuda da Türkiye'de ne tür enstrümanlar geliştirilebilir onu vaktim oldukça araştırmaya çalışıyorum. Sanırım bu aralar sadece bir fon hedging imkanları sunuyor.
Sizin okulu bilmiyorum ama bizim okulda EM alanında özellikle de OR alanında aşırı teorik bir yaklaşım söz konusu. Hal böyle olunca bu kadar teknik konuları uygulamada en kolaydan yaklaştıracağımız yer finans piyasaları oluyor. Biz de madem 4 sene kastık, biraz da sefasını sürmeye çalışalım yaklaşımındayız. Ama dediğim gibi henüz işin çok başındayım ve maalesef araştırmalarımdan Türkiye'de bu tür imkanların çok fazla olmadığının farkındayım. Bu konularla ilgili yazılar yazdığında ya da ben yazılar yazdığımda fikirlerimizi daha iyi ortaya koyabiliriz.