9 Ekim 2007 Salı

KAYSERİLİ BÖYLE DÜŞÜRSE, VAY HALİMİZE

Kayserileri biz her zaman ticarete aklı çalışan insanlar olarak tanıdık. Bugün Kayserli olupta Türk ekonomisinde ticaret hayatlarındaki başarılarıyla her zaman gündem oluşturmuş Rahmetli Sakıb Sabancı ve Kadir Has bu başarıya örnek gösterebiliriz.

Güncel analiz blogunun sahibi Emrah kardeşimizde Kayserili ve bu vasıtayla Dr Yaşar Erdinc'inde Kayserili olduğunu ögrendim.

Nufus cüzdanında Kayseri yazmasının aslında hiçbir öneminin olmadığını Hem Rahmetli Sakıp Aga ve Kadir Has'tan biliyordum. İkiside ticaret hayatını Kayseri dışında sürdürmüşlerdi.

Her Kayserili ticarete kafası çalışacak diye bir kural yok Kayserili olmanın hiçbir faydası yok sadece Kayseri Şebeke suyu içmiş her vatandaşımızın kafasının ticarete yatkın olması beklenir.

Bugün Kayserili Dr. Erdinc'in sitesi linki tıklamanız yeterli okurlarına yönelik portföy tablosu sunduğunu ve bu tabloya göre portföyünde borsada kote olmuş şirketler içersinden seçerek yaptığını belirtelim.

Buraya kadar herşey gayet normal normal olmayan Dr Erdinc'in ;

Geçen hafta portföyde üç tane kağıt vardı ve dün portföye LOGO YAZILIM firmasını da eklemiş ve alım fiyatı olarak 3.40 seviyesini önermiştik. Fakat dün bu fiyatlar görülmedi. Logo Yazılım en düşük 3.42 fiyatını gördü. Bu yüzden her ne kadar portföy tablosunda getirisi verilmiş olsa da, dikkat ederseniz portföydeki oranı yüzde "0" olarak görülmekte ve ortalama getiriyi etkilememektedir. Bugün için alım fiyatı önerisini değiştirmiyoruz ve eğer 3.40 fiyatına gelirse Logo yazılımda alım öneriyoruz.

Logo hisse senedini seçme nedenlerinide şu şekilde anlatıyor okurlarına;

Neden Logo yazılım? Logo yazılımı önermemizin nedeni ise, esas faaliyet karlılığındaki önemli artış ve bunun da net karlara direkt olarak yansımasıdır. Bu performansın devam edeceğini düşünüyoruz. Şu an bu kağıt geçen yılki fiyatının altında bulunuyor ve sert hareketler yapabiliyor. Bu nedenle bu kağıtta ani hareketler görülebilir. TEknik olarak 3.30 seviyesinin altında bir kapanış olması olsılığı zayıf görünüyor. Yer yer bazı günler kağıtta işlem hacminin arttığını görüyoruz. Bu ani artışlar ve izleyen günlerde hacmin düşmesi ve kağıdın bir kanal içindeki hareketi yaklaşık 1 veya 2 aydır kağıdın toplama döneminde olduğuna dair bir sinyal veriyor. Klasik bir üçgen formasyon yapmış olan kağıdın, ilk aşamadaki hedef fiyatı olarak 4.20-4.50 aralığı verilebilir.

Şimdi temel rasyoları anlatıp şirketin karlılık oranlarındaki iyileşmenin göze çarptığını irdeleyip ve bu karlılığın süreceğini öngörerek ve teknik bazda hissenin hareketlerinden toplanma sinyali ürettiğini söyleyeceksin ondan sonra bu hissenin hedef fiyat olarak 4,20 ve 4,50 fiyatları olduğunu deklare edeceksin.

3,40 seviyesinden Logo alındığını düşünelim ve hedef seviyeye göre kazanc yüzdesini hesaplayalım.

3,40x%23,5=4,20
3,40x%32,5=4,50

Yukarıdaki hesaplamalara göre asgari % 23,5 azami % 32,5 bir getiri hesaplamış.

Şimdi benim anlamadığım nokta bu hisseyi bu şekilde getiri elde edeceğine inanıyorsa bir yatırımcı bu hisseyi 3,40 yada 3,42 den alması neyi değiştirir.

3,42x%23=4,20
3,42x%31,6=4,50

Dikkat edilirse bir kademe yukardan ve aşağıdan hisseyi almak sadece oransal artışlar yükselirse kazanım yüzdesinde değişikliklere sebeb oluyor

% 80 lık bir kazanc oranında 3,40 tan değil hisseyi 3,42 den almak kazanc oranını aşağıda daha iyi anlayacaksınız.

3,40x%80=6,12
3,42%78,9=6,12

oransal bazda yüzde 1'lik bir kayıpta söz edilebilir. Kazan oranı ne kadar artarsa bu makas o kadar çok artacak şimdi % 100 üstünde bir kazanım elde edilecek bir hissede bu kadar küçük hesaplar yapılırmı onu sorgulayın.

Konuya bir başka açıdan bakacak olursak hissenin 3,30 seviyesini aşağıya kırmayacağını söylüyor. Bir şekilde burayı stop loss seviyesi olarak gösteriyor

3,42/1,036=3,30
3,40/1,03=3,30

yani binde altılık bir kayıp sözkonusu şimdi sorulması gereken nokta potansiyel arz eden ve bu kadar emin olarak bahsettiği bir hissede bu kadar bindelik oranları konuşmak ne kadar sağlıklı bir yatırım stratejisidir. Tartışmak gerekir. Yani dikkat edilirse sinekten yağ çıkarmak deyimi bunun için biçilmiş kaftan ve Dr. Yaşar Erdinc gibi kılı kırk yaran yatırımcılar olduğunu düşünürsek bu borsada kazanılan her kuruş helaldir diyorum.

Kayserilinin bile anlamayacağı bir mantıksızlık

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Balan bey Kayseriden size bir şebeke suyu getiriyim de siz de Kayserili olun:)