17 Aralık 2008 Çarşamba

Mükemmel Denge


Bayramda bir alışveriş merkezinde uzay ile ilgili bi etkinlik vardı. Kocaman balonun içine girip projeksiyon gibi birşeyde hazırladıkları videoyu gösteriyorlar. O video da animasyon tarzında yerlerde vardı. Uzaya çıkmak istersek üstümüzde özel giysiler olamadn bir saniye bile yaşayamayacağımız çizgi film tarzında anlatılıyor. Kardeşimi götürdüm fakat benimde çok hoşuma gitti. Kısaydı ama etkileyiciydi. Ordan çıktıktan sonra bazı şeyleri daha iyi anlıyorsunuz. Uzaya gitmek için özel giysiler giymek zorundasınız çünkü bazı yerlerde -150 dereceye,bazı yerlerde güneşin sıcaklığına, ışınlara, meteor taşlarına dayanamayız. Ama dünyada hiç bir şeye ihtiyacımız yok. Ne soluduğumuz hava bize zarar verir ne de vücüdumuz yer çekimi nedeniyle dengesini karıştırır.


Big Bang ile başlayan kainattaki patmalamanın bile tesadüfi olmadığını söylüyor bilim adamları.Patlamada oluşan iki zıt güç: Patlamanın gücü ve bu patlamaya direnen, maddeyi yeniden bir araya toplamaya çalışan çekim gücü. Bu iki güç arasında bir denge oluştuğu için evren ortaya çıktı.Eğer ilk anda çekim gücü patlama gücüne baskın çıksa, o zaman evren genişleyemeden tekrar içine çökecekti. Eğer bunun tersi gerçekleşse ve patlama gücü çok fazla olsa, bu kez de madde birbiriyle bir daha asla birleşmeyecek şekilde savrulacaktı.Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi'nden ünlü matematiksel fizik profesörü Paul Davies bu iki zıtlıkları hesaplamaları için uzun hesaplar bulmuş.Davies bu sonucu şöyle anlatıyor:

Hesaplamalar, evrenin genişleme hızının çok kritik bir noktada seyrettiğini göstermektedir. Eğer evren biraz bile daha yavaş genişlese çekim gücü nedeniyle içine çökecek, biraz daha hızlı genişlese kozmik materyal tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felaket arasındaki dengenin ne kadar "iyi hesaplanmış" olduğu sorusunun cevabı çok ilginçtir. Eğer patlama hızının belirli hale geldiği zamanda, bu hız gerçek hızından sadece 10-18 kadar bile farklılaşsaydı, bu gerekli dengeyi yoketmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar hassas bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang herhangi bir patlama değil, her yönüyle çok iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur.

Kainatın bu dengesine hayran kalmamak mümkün mü ? Bir bebeğin doğumu, bir örümceğin ağ örmesi, her sabah güneşin doğup batması, çiçeklerin açması solması... Herşeyde öyle bir denge var ki bunların hepsi hergün biz farkına varmasakta, kendimizi hayatın akışına kaptırsakta oluyor.

3 yorum:

M. Akif dedi ki...

Gündelik kısır tartışmaların arasında kaybolduğumuz bugünler de güzel bir çalışma olmuş. Kalemine sağlık...

Tuvana dedi ki...

Asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için...

Investor dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.