19 Şubat 2009 Perşembe

Çok Geç Değil...

Bir keskin kalem bir kırık gözlük...
1923 Yılında iki bilim insanı Asit-Baz kavramına ait bir teori öne sürdü.Bu teori sayesinde kimya biliminde önemli ilerlemeler kaydedildi.Bu teorinin günümüzde kullanılan birçok teknolojik yeniliğe zemin hazırladığı bile söylenebilir.
***
Gündem bu kadar yoğunken bu da nereden çıktı demeyin.Yerel seçimlere yaklaşılıyor,ortalık toz duman.Partiler kıyasıya yarışırken seçmenin kafası allak bullak.Eski tarihli bilimsel bir gelişmenin bir köşe yazısında ne işi var?
***
Şöyle ifade etmeye çalışayım:Avrupa ve Amerika'da bilimsel araştırma süreci yaklaşık olarak 1800'lü yıllarda başladı.Bu sürecin sonunda orta ve uzun vadede birçok teori ve keşif kabul gördü.Yani milletlerin gelişmişklik seviyesini belirleyen teknoloji ve bilim bizden çok önce Avrupa ve Amerikada ete kemiğe büründü.O sıralarda Osmanlı İmparatorlığu son yüzyılını yaşıyordu.Art arda gelen uzun savaşlar ve ekonomik bağımlılık ile devlet iyice yorulmuştu.
***
Temel olarak kalkınmanın yolu sanayileşmekten geçer.Sanayileşme sürecini tamamlayamamış bir ülke ekonomik bağımsızlıktan ve dolayısı ile tam bağımsızlıktan söz edemez.Şüphesiz bu süreç bilim ve teknoloji olmadan tamamlanamaz.
***
Ekonomik kalkınma olmadan demokrasilerin gelişmesine imkan yoktur.Demokrasinin güçlü olduğu ülkelere bakarsak bilim-teknoloji-sanayileşme gibi kavramların da güçlü olduğunu görebiliriz.
***
Bizde ise durum biraz farklı.1923 yılında tüm emperyalist devletlere rağmen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kendi devletimizi kurduk.Bağımsızlığımızı kazanarak bir kez daha dünyaya gücümüzü gösterdik.
***
Kısacası sanayileşmeyle başlayan çağdaşlaşma süreci bilimden geçer.Toplum olarak okumaya ve öğrenmeye verdiğimiz önem ortada.Fakat bu bir yazgı değil.Her birey kendine düşen görevi yerine getirirse dışarıdan ürün almak yerine kendi imalatımız olan ürünler dünya piyasasında boy gösterir.Ekonomik kalkınma,demokrasinin gelişmesi ve çağdaşlaşma birbirini izler.Hür ve mutlu insanların yaşadığı bir toplum meydana gelir.
Deniz IŞIK

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu çok önemli. toplumsal kalkınmada bireysel kalkınmanın önemi inkar edilemez.
yalnızca kendini kalkındıran oluşumlarla karıştırmayalım!

Deniz Işık dedi ki...

ülkemiz insanlarının fakirleştirilip orta sınıfı yok etme amacı temelde demokrasinin gelişmesini engellemek içindir.gelişmemiş bir demokrasi de tüm emperyalist devletlerin işine gelir.Bu sebeple ekonomik kalkınma hamlesini bir an önce gerçekleştirmeliyiz.

Tuvana dedi ki...

Yazıda da belirttiğin gibi kalkınma teknoloji ile ayaklanır.Ekonomik, sosyal, politik ve kültürel alanlarda yenilikler olmalı ama teknolojik alandaki yenikler hepsini kapsıyor.Teknolojide oluşacak bir yenilik fabrikaların kurulmasını beraberinde getirir.Bu yeni iş alanları açar ve istihdam artar. Bu da berberinde birçok şeyi getirir. Bu gibi birçok nedenle ekonomik kalkınma çok önemli.Sana katılıyorum Deniz ekonomik kalkınma için herkes payına düşeni yapmalı.