4 Nisan 2009 Cumartesi

Başka Türkiye YOK !!!

Bir keskin kalem bir kırık gözlük...
Yerel seçimlerin öncesi gibi sonrası da heycenlı ve yoğun geçer.Partilerin oy oranları özellikle de büyük illerdeki rekabet önemli ölçüde tartışılır.Her partiye bir renk verilip Türkiye Haritasında bu renkler yerleştirilir.
***
Türkiye'de önemli bir kısmı istihdam edilmiş il veya ilçelerde CHP'nin oy çoğunluğu göze çarpıyor.Yani tabir-i caiz ise kendi yağıyla kavrulan orta sınıf genellikle aynı partiye oy atıyor..Kentsel yerleşimin ağır bastıtığı bölgelerde ise kazanan yine aynı.
***
Daha çok kırsal yerleşimin olduğu ve işsizlik oranının yüksek olduğu bölgerlerde ise AKP'nin ezici üstünlüğü var.Seçmenlerin çoğunluğu partiden seçim '''yatırımı''' almış durumunda.
***
Etnik alt kimliğin ağır bastığı güneydoğu bölgesinde ise DTP neredeyse tek parti.
***
Buradan şu çıkarımı yapmak herhalde hatalı olmaz:Türkiye her gün biraz daha fazla kutuplaşıyor.Önceleri sağ-sol ekseninde olan Türkiye siyasi yapısı şimdilerde çok karışık.Merkez sağ partiler silinip AKP altında birleşirken DSP siyaset sahnesinden siliniyor.
***
Bu noktada üçtemel unsur sandıkta belirleyici oluyor:Laiklik, dinci eğilim ve alt kimlik eğilimi.
***
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak dileğim bu farklılıkların ayrılma ve gruplaşmaya değil kültürel zenginlik için bir taban yaratmasıdır.Unutmayalım başka Türkiye yok.
Deniz IŞIK

1 yorum:

Deniz Işık dedi ki...

Bu yazıma yorum gelmemesi beni çok şaştırttı.Acaba söylemeye çalıştığım şeylere herkes katılıyor mu yoksa?