26 Haziran 2009 Cuma

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

Uzun zamandır yazma fırsatım olmamıştı. Okul bitirme telaşından bilgisayara çok az zaman ayırabildim. Tabi okuduğum bi kitabın da bununla ilgisi var. Daha çok okumaya, kendimle zaman geçirmeye çalışıyorum.

Bu arada blogumuza katılan Didem Usta ve Serap Nur Canoğlu'na hoşgeldiniz demek istiyorum :) Biraz geç oldu ama kusura bakmayın artık :) Neyse uzatmaya gerek yok herkese merhaba diyerek konuya girelim.

İnternette gezerken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK)'nın açıklamasını gördüm. Kendi sitelerinde yapılan açıklamaya göre

"Fatura üreten kurum ve kuruluslar (İSKİ, ASKİ, TEDAS vb..) ile anlasmalı olup olmadığına bakılmaksızın fatura ödemelerine aracılık eden ve değisik ticari unvanlar altında faaliyet gösteren kuruluslar ile ticari isletmeler Kurumumuz denetim ve gözetimine tabi değildir.Diğer taraftan, fatura üreten kurum ve kuruluslarla anlasmaları olmayan yerlere yapılacak fatura ödemelerinde,ödemelerin ilgili kurulusa aktarılıp aktarılmaması konusundaki risk tüketiciye ait bulunmaktadır. Benzer sekilde, kredi kartı borçlarının bankalara veya ilgili bankalar ile anlasması olan kurulus ve ticari isletmelere yatırılması olası mağduriyetlerin önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca, hangi unvan altında faaliyet gösterirse göstersin fatura ödemelerine aracılık eden kuruluslar ile ticari isletmelerin EFT, havale ve diğer bankacılık islemlerini yapmaları mümkün bulunmamaktadır."

Mağdur olmamak için faturaları yatırırken anlaşmalı banka ya da kurumları incelemenizi öneririm. Sonra işler daha da zorlaşmasın.

TBB' nin bir başka açıklaması ise kart aidatları ile ilgili. TBB , Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin, tasarıdan çıkarılan söz konusu düzenlemeyle yıllık kart kullanım bedelinin alınıp alınmamasının değil, sadece alınacak tutarın belirlenmesinin amaçlandığını, kredi kartlarında yıllık kart kullanım bedeli alınamayacağı gibi değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Staj yaparken çoğu kişinin kart aidatı yüzünden kredi kartını almaktan vazgeçtiğine çoğu kez tanık oldum. Bir yönden banka açısından iyi bir kazanç iken :) vatandaş açısından boşuna ödenen para. Bazı bankalar hiç kart aidatı almazken bazıları da belli maliyetleri vatandaşa yüklüyor. O zaman kart alırken iyi incelemek lazım. Böyle bir sistem varsa bizde işimize yarayanı seçerek rekabette oyuncu olabiliriz.

Hiç yorum yok: