27 Ağustos 2009 Perşembe

Neden Tepkisiz Kalıyoruz ?

Makale veya köşe yazılarının çoğunda ve birçok kitapta işlenen bir konudur tepkisizlik.Bireylerin olaylara ve haksızlıklara karşı tepki göstermediği veya yeteri kadar ilgi göstermediği söylenir.Fakat bireyleri bu davranışa iten şartlar pek dile getirilmez.
***
Öncelikle çalışan bir bireyi ele alalım.Yoğun iş saatleri zamanı büyük ölçüde tüketmektedir.Akşam yorgun bir şekilde gelen birey yemek ve benzeri ihtiyaçlarını tamamladıktan sonra iyice halsizlerşir.Geçim sıkıntısı ve ay sonunun nasıl getirileceği ise ayrı bir problemdir.
***
Çalışmayan bireylerin durumu ilk bakışta farklı fakat ilk duruma benzerdir.Çalışmayan bireyin zaman sıkıntısı yoktur belki.Çalış(a)mamanın ağır yükü kişinin omuzlarındadır.Çalışan kişilerin bile denk getiremediği bütçe sıkıntısı katmerli bir şekilde hissedilir.Bırakın kültürel ve sosyal olaylara para harcamayı mutfak masrafı bile başlı başına külfettir.
***
Ele almaya çalıştığım bu iki vatandaş tipi akşam televizyon karşısına geçip patırtı ve gürültü dolu haber bültenlerini seyredip kendini daha fazla üzme niyetinde değildir.
***
Kültürel birikim veya sosyal aktiviteye harcanacak zaman,para ve enerji aynı ortamda neredeyse buluşamamaktadır.
***
Eklemek istediğim bir başka konu ise yaşanan olayların karışıklığıdır.Ergenekon davası,deniz feneri yolsuzluğu,neredeyse kimsenin içeriğini bilmediği açılım paketi,terör,Cumhuriyete karşı açılmış olan sistematik savaş ve daha birçok konu vatandaşın kafasını iyiden iyiye karıştırmaktadır.
***
Son tahlilde bütün bunları değerlendirecek olursak insanımızın tepkisiz kalmasındaki bazı nedenleri görebiliriz.
***
Unutmamamız gereken bir noktayı hatırlatarak yazımı bitirmek istiyorum.Kadını-erkeği,genci-yaşlısı,askeri-sivili tepkisiz kalmayıp her türlü baskı ve kötü koşula rağmen bir devlet kurmayı başaran insanların kurduğu bir devlette yaşıyoruz.
***
Tepkisizlik kader değil sadece bir tercih meselesi.Herşeye rağmen...
Deniz IŞIK

5 yorum:

Parahuman dedi ki...

Çok doğru tesbitler. Ancak bir de şöyle bir durum var. Etrafımdan gözlemleyebildiğim kadarıyla ümidi kalmayan insanlar böyle tepkisiz oluyor. Türkiye şartlarında pek de haksız değiller bence.

Deniz Işık dedi ki...

Ben de size bu konuda katılıyorum.Ümidi olmayan insanlar ne sandığa gidip oy atıyor ne de belli bir mücadele içine giriyor.
Aslında 12 Eylül döneminden beri yaratılmaya çalışılan pasif toplum anlayışı maalesef ilk meyvelerini vermiş durumda.
Yorumumuz için teşekkür ederim,saygılarımla...

Emrah Korhan dedi ki...

Açılıma dair olumlu veya olumsuz bir eylam halkımız tarafından yapılmazken bir ilimizde yer alan termik santrale başka şehirden insanlar geliyor diye eylem yapan grup vardı.

Açıkca Akp'ninde bir politikası olan halkı ekmeğe kömüre muhtaç bırak sonra hediye çekleriyle oy al.Kim halkı duygularını sömürüyorsa oyu o alıyor.Bu ortamda yapılan zamın düşük olması işçilerin veya memurun maaşını alamaması dışında milletimizden tepki beklemek mucize.

Ama son olarak Deniz arkadaşıma katılıyorum ne olursa olsun insanlar tepki vermeli tıpkı bugün birtakım ilkokul öğrencilerinin yaşadığı çevrenin yakınlarında yer alan baz istasyonuna küçük ellerinde tuttugu pankartlar gibi..tepkisiz kalmayın..

Hobilerle hayat dedi ki...

Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmak için hazırladığımız

http://tutumluhayat.blogspot.com/

adlı sayfamıza ziyaret ve link vererek desteklerinizi bekleriz

Deniz Işık dedi ki...

tutumluluk ve doğru tüketim bilincinin önemini kavremek ve kavratmak bence de önemli.
Destek olmaya çalışacağız,saygılarımla..