21 Ekim 2010 Perşembe

Türkü Yine O Türkü:Demokrasi

Türkü yine o türkü
Sazlarda tel değişti
Yumruk yine o yumruk
Bir varsa el değişti.

Müzik öğretmenliğinden "sanatçı" kimliğine başarılı bir şekilde evrilen candan erçetin'in son albümündeki "Türkü" adlı şarkının sözleri bunlar.Sözler neyzen tevfik ve ömer hayyam'a ait.Bir kolaj yapmış anlaşılan sayın erçetin.

Aynen Türkiye politiğini/portresini anlatan güzel bir bir kolaj olmuş.

150-200 yıllık demokratikleşme serüvenimizde daha fazla demokrasi için gelenlerin kendi darbecilerini yarattığı bu topraklarda,demokrasi masallarda yaşamaya devam ediyor kimi zaman hayyamın bir rubaisiyle,kimi zaman da neyzen'in "alaycı" üslubuyla karşımıza çıkıyor işte.

Ve hepsi bir şarkı,bir türkü,bir şiir nihayetinde.

İttihat ve Terakki'den başlayıp,cumhuriyet'e evrilen süreçte her iktidar "zorbalıkla suçladığı" diğerini devirip iktidar koltuğuna her gün biraz daha yerleştikçe dün zalimlikle,zorbalıkla,despotlukla suçladığı diğerinden daha da zalim,daha da zorba olmadı mı?

Abdülhamit'i deviren ittihatçılar sansürlerden suikastlere uzanan kanlı/karanlık bir sürecin baş aktörü olmadılar mı?

Kayıtsız ve şartsız milletin egemenliğinden bahseden cumhuriyetçiler, Kazım Karabekir,Rauf Orbay,Refet Bele,Ali Fuad Cebesoy gibi düşmana karşı beraber savaştıkları silah arkadaşlarını ilk fırsatta tasfiye etmediler mi?

Ezanı türkçeleştirip,camileri samanlığa çevirmediler mi?

Yeter söz milletin diyenler, siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz küstahlığına soyunmadılar mı?Her seçimde daha da güçlenerek geldiklerinde basın üzerindeki baskılarını arttırmadılar mı?

Biz devrim yaptık diyenler,bu ülkenin seçilmiş başbakanını darağacına götürmediler mi?
Yassıada'da bir hukuk rezaletinin altına imzalarını atmadılar mı?
Anayasa mahkemesini kurup,başına da Yassıada Gösteri Merkezinin başkanı olan zatı geçirmediler mi?

Kardeş kanı dökülüyor diye gelip,elinde kuran-ı kerimle dolaşan darbeciler,o kardeşleri işkence masalarında öldürüp tarihe kara bir leke olarak geçmediler mi?

Ülkenin "refah"ı iddiasıyla siyaset yapanlar,sivas'da37 kişinin öldüğü olaylarda sanık avukatlığını yapmadılar mı?

Laik cumhuriyeti korumak ve kollamak iddiasıyla sincan'da tankları yürüten rot-balans ayarcı omzu kalabalıklar her devrin adamı olanlarla işbirliği yaparak namaz kılan/oruç tutan avına çıkmadılar mı?

Maaşların dahi ödenemeyecek hale geldiği bir ülkede sandıktan %34'le çıkanların estirdiği 4 kasım 2003 rüzgarından geriye ne kaldı?

28 şubatla hesaplaşacağım deyip,28 şubatta "postmodern darbeciler"e karşı geleceğini ortaya koyan bir emniyet müdürünü 28 şubatçılarla elele verip içeri atmadılar mı?

3Y ile-Yolsuzluk,yoksulluk ve yasaklarla- mücadele edeceğim deyip bakan'ın el yazısıyla ihale dağıtmadılar mı?Yoksullukla mücadeleyi temmuz ayında kömür,susuz köye çamaşır makinasıyla nasıl yapılacağını bize göstermediler mi?Galataporta imza atmıyor diye en yakınını -kazım karabekir örneğindeki gibi- tasfiye etmediler mi?

Üstünlerin/elitlerin/dinazorların egemenliğini,hukukunu/demokrasisini yıkıp halkın/kardeşliğin/insanlığın eğemenliğini/hukukunu/demokrasisini kuracağım diyenler feodal siyasetin gelişimini,bekçiliğini yapmadılar mı?

1 oy alan akademisyeni atayan laik/cumhuriyetçi cumhurbaşkanı için günlerce yazı yayınlayanlar,dindar/anadolu çocuğu/muhafazakar cumhurbaşkanının benzer atamaları karşısında süt dökmüş kediye dönmediler mi?

Mesut Yılmaz-Korkmaz Yiğit ilişkini günlerce haber yapanlar, Medya sektörüne iktidar desteğiyle "muhteşem" bir giriş yapan malum grup başta olmak üzere iktidarın zenginleriyle ilgili kaç tane haber yaptılar acaba?

Üniversiteler,Kemal Gürüz ve ekibinin altında inim inim inlerken feryadı figan edenler, yeni yökle birlikte gül bahçesinde diken ayıklıyor gibi davranmıyorlar mı?

Köylü bir muhafazakarlık dışında herşeye kapısını kapayan ve dindar milliyetçi kadroların yıllarca verdiği emeği bir YAŞ kararıyla tasfiye edenlere kızanlar,ösym üzerinden milyonların emeklerini "arsızca" çalıp, vallahi biz yapmadık demediler mi?

Yerindelik denetimiyle özelleştirmelere tabir yerindeyse çomak sokan,görevden almaları iptal eden Danıştay,artık HSYK'daki "iyi çocuklar" sayesinde "çirkin kararlar" almayacak ve "herşey dadından yenmeyecek bir Türkiye için" olacak değil mi?

Bir kez olsun gerçeği söyleyin;2 asıra yakındır aynı türküyü farklı tınılarla dinleyip kandırıldığımızı söyleyin,milletin tepesindeki o yumruğun hiç eksik olmadığı,bir varsa o yumruğu vuran elin değiştiğini söyleyin.
Bir kez olsun Allahaşkına aynaya bakın ve gerçeği söyleyin.

28 şubatta "kendilerini korumak için(!)" kapısının önüne rakı şişesi dizenler,şimdi offshore hesaplarına yeşil yeşil para diziyorlar ve bizler yapılan duble yollarla,devleti soyan özel hastanelerle,hızlı trenlerle,keylerle,nemalarla iktidarın nimetlerinden kendi çapımızda "nemalanırken", çalıyorlarsa bu allahla onlar arasında demenin çapsızlığında yaşamaya devam eden dostlarıma Candan Erçetin'in o güzel sesinden armağanım olsun:

Canların canı dost, gel etme, dinle beni.
Küsme Feleğe, değmez, yeme kendini;
Çekil, otur gürültüsüz bir köşeye,
Seyret bu hengamede olan biteni.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

sendemi ergenekoncusun yoksa?iceri alirlarsa yine boyle bas bas konusucanmi?

Adsız dedi ki...

bu yazıyı okuyup da ergenekoncusun demek tam bir zırva.son 3-4 yılın modası:herkesi etiketlemek.Burası facebook değil arkadaşım,etiket dağıtmıyoruz,analiz edebilecek,anlayabilecek kapasiten varsa yorum yap.

Adsız dedi ki...

ha....onu bunu bilmem.
oyle kabadayi kabadayi konusup sonra hakkinizda tahkikat oldugunda sus pus olmayin.oylelerini cok gorduk.sadece uyaralim dedik.yazinin bazi yerleri iyi ama sanki sayin menderese elestiri var gibi.genelde din karsitligi seziyorum.

Adsız dedi ki...

yazdığım yazıda eleştirilerin kimlere olduğu çok açık.Camilerin samanlığa çevrilmesini eleştiren biri nasıl din karşıtı olur bilemiyorum.Demek istediğim şey bu kadar açıkken gerçekten bir demokrasi çağrısı yaparken,kendini "devletin,yargının,hukukun" yerine koyan "sizler" kim oluyorsunuz da beni uyarıyorsunuz.

biz sizin gibileri iyi biliriz,sizin derdiniz 13 yıl önce kapınızın önüne dizdiğiniz rakı şişelerinin utancını silmek için herkese çamur atmak.

dini inancınız ne bilmem ve beni de ilgilendirmez ama burası kilise değil,günah çıkarmıyoruz,temizlenme yeri Hakk'a en yakın olduğumuz an olan secde anıdır.Hakka hakikate secde etmeniz dileğiyle