15 Ocak 2011 Cumartesi

TEMPLE GRANDIN


Hayat en baştan belki bize kucağını açmaz, sıkıca kapatır. Bazı kişiler o kapanan kucakla birlikte hayatını da her şeye kapatır. Bazılarıysa hayatını baştan yazar. Hiç düşündünüz mü şu an sahip olduğunuz tüm şeyler konuşma, duyma, görme ya da başka bir hastalığınız olsa hayatınız nasıl olurdu? Elbette çok farklı olurdu. İşte o zaman hayatı –eksik değil- farklı olanları bir nebze anlamak, onlara yardım etmek, insanların bakış açısını değiştirmek gerekir.

Bu akşam NTV’de bir program vardı (ben bu yazıyı yazarken hala da devam etmekte).Tohum Otizm Vakfı'nın "Otizmin Farkındayım, Onların Yanındayız " bİlinçlendirme programında 7 Emmy Ödüllü “Temple Grandi” nin hayatını anlatan bir film izledim. Otizmli veteriner bir profesörün hayat hikayesi anlatıyor. Yaşadığı zorluklar, insanların bakış açısı ve her şeye rağmen başarısı insanı gerçekten etkiliyor.

Biraz araştırma yaptığımda internette otizm ile ilgili bikaç şey buldum. Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olarak belirtiliyor. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıktığı ve otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekiyorlarmış. Filmde de bunu fark ediyorsunuz. Okumak istemeyen Temple Grandi ilk başta annesinin desteği ve sabrıyla bunu aşıyor ve sonunda da bir çok başarılı iş yapıyor, profesörlüğe kadar gidiyor. Elbette herkes bu kadar başarılı olmayabilir ama genel olarak filmde dikkatimi çeken şey onların gözünde anlamak ve yargılamamak. İnsanlar gülüyor, dalga geçiyor. Fakat o kendi kendine sakinleşmeyi öğreniyor ve bunu yapmak istediği her şey de ( okulda not almak, besi çiftliğine girmek, tezini onaylatmak…) bunu aşıyor. Temple Grandi sığırlarla çalışmak olmak istiyor, bunun için besi çiftliğinde çalışıyor, onlara farklı bakış açısıyla değişik tasarımlarla işletmelerde verimliliği arttırıyor. İlk başta eksiklik gibi görülen şeyler aslında farklı olduğunu filmde dakikalar geçtikçe anlıyorsunuz. Otizm farklı ama eksiklik değil. Dünyayı başkalarının göremediği gözle görüyorlar sadece. Asıl önemli olan işte eğitim. Farkında olmak ve bunu nasıl yapılacağını öğrenmek gerekiyor.

Film de en çok aklımda kalan cümle Temple Grandi'ye öğretmeninin öğrettiğive Temple Grandi'nin sık sık söylediği bir cümle " bir kapı açıldı ve ben o kapıdan geçtim." Hayat bizi farklı kapılardan geçirsede siz o kapılardan geçmekten korkmayın. Her kapı belki de bir şans, bir hediyedir...

Temple Grandi filminin fragmanını buradan izleyebilirsiniz . Belki NTV'de önümüzde ki günlerde tekrar yayınlanır ya da internetten izleyebilirsiniz. Fakat mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: