20 Mayıs 2007 Pazar

Finans ve Kariyer


İşim çok zor...Endüstri mühendisi öğrencisi olarak gelecekte finans üzerine kariyer yapmanın planlarını kuruyorum ama gün geçtikçe bu yönde umudum azalıyor.Finansa çok ilgiliyim çok istiyorum ama bir türlü nerden başlayacağımı bilemiyorum.Bence piyasa zaten deneyimli işsiz elemanlarla dolu bu bağlamda yeni mezunun yeri ne olur derseniz bence koca bir hiç.


Tamam biraz çok karamsarım ama gerçeklerde yüzümüze tokat gibi çarpıyor.Burada farklılık ön plana çıkıyor ,farklı olmak...Farklılık ne olabilir yurt dışında bir finans ve ya ekonomi masterımı evet farklılık olabilir bu..ama ben nasıl yurtdışında eğitim görecem göbeğim çatlasa maalesef böyle bir şansım yok.Eee geriye ne kalıyor elinde kıt imkanlarla farklı olacan. (derslerde de kıt imkanlardan maksimum iş yapabilmek için model kurmaktan beynimiz yoruldu) Al sana model hadi kur bakıyım bu şartlar altında, Emrah ne yapsın ki finans sektöründe yer edinebilsin.


Bu modelin kısıtları belli, amaç fonksiyonuda belli, peki kim çözecek modeli çözebilmek için ne yapacağım.


Fikirlerinizi bekliyorum....

15 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba emrah, uzun zamandır uzak kaldım bloglar aleminden,görmeyelei karamsarlaşmışsın :)
Finans sektörü belki işsizin bol olduğu bir sektör, sana tavsiyem asla karamsar olma, biz de üniversitede çok korkardık gelecekten, unutmaki herkes hakettiği yere geliyor elbet, eninde sonunda..
Finans sektörü farklılığını en çok ön plana çıkarabileceğin sektörlerden biri, sana öncelikle tavsiyem, bölümün mühendislik de olsa, yazları mutlaka finans sektöründe staj yap, o alandaki işlerde bir gün nasıl geçiyor bunu yakından gör, o işleri istediğine emin ol önce..
ve de daha önemlisi, SPK Lisanslama belgelerini mutlaka al, kaçıncı sınıftasın bilmiyorum ama, son sınıfta da bu sınavlara girebiliyorsun, inan insanlar büyütse de çok kek bir sınav bu, ileri düzey lisans alman senin için ( hele üniversiteyi yeni bitiren hemen hemen kimsede olmadığı düşünülürse) müthiş bir artı olur.. Bu konuda sana yardımcı olabilirim elimden geldiği kadarıyla, sınavın püf noktaları vs hakkında ..

Investor dedi ki...

Özkan değerli yorumların için çok teşekkür ederim.Şu an 2.sınıftayım ve gelecek 3 yıl planlarımı yaptım ve bunun içinde ileri düzey lisans sınavı ve türev araçları sınavlarına girecem amacım ilk sınavda ileri düzeyi lisansı almak olacak dediğin gibi sınavlara 'kek' diyebiliriz.Bu konuda başarılı olacağıma inanıyorum. 3.sınıf stajını da finans sektöründe yapmayı düşünüyorum.Ama elbette bu sınavlar için disiplinli ve sıkı çalışma gerekmektedir.'Kek' çalışana kek tabiki:)

Bu konuda bende spk sınavlarına girmiş ve sınavlar hakkında bilgisi olan bu sınava nasıl çalışılmalı konusunda yardımcı olacak ayrıca hangi kaynaklar seçilmeli diye ah keşke yardımcı birileri çıksa dedim hızır gibi yetiştin :)teşekkürler..

Niye karamsarım biliyormusun ...

Gökhan Mısırlıoğlu var Yaşar Erdinç'in web sitesinde yazıyor çok başarılı genç arkadaşlarımızdan portföy yarışmalarında dereceler yapıyor o da benim gibi mühendislik egitimi görmüş finansa yönelmiş ona bir mail attım sagolsun çok güzel bir cevap yazmış aynen şu;
"
Merhaba Emrah;



Madem sen de benim seçtiğim yolu seçtin o halde birkaç tavsiye vereyim. Belki vaktin olmayacak demişsin ama vakit yaratılır bir şekildeJ günde 10-15 soru geliyor. Ama hepsini bu kadar uzun cevaplamıyorum. Umarın doğru bir karar vermene yardımcı olurum.



Ben finans sektöründe kariyer yapmaya karar verdiğimde piyasa ve ekonomiye zaten çok ilgiliydim. Gidip spk temel düzey lisansı sınavına girdiğimde hiç zorlamadan bir seferde aldım. Yani o zamana kadar kendimi okuyarak ve araştırarak geliştirmiştim. İş aradağım dönemde sermaye piyasasında eleman açıkğı değil de fazlalık olduğu için iş fırsatı çıkmadı. Askerliği yapmadığım için ve tecribem olmadığı için görüşmeye bile çağırmadılar. Ben de gittim askerliğimi yaptım geldim.



Bu işlerin referansla olduğunu gördüm. Mutlaka bir tanıdığın olması ve onun referansı olması gerekiyor. Çünkü piyasada zaten fazlasıyla tecrübesi olduğu halde iş arayan adam var. Bir eleman alınacağı zaman herkes biririne söylüyor ve birsürü aday oluyor. İlan vermeye bile gerek yok.



1 seneye yakın kariyer hedefimi gerçekleştiremedim. Bir anlamda da iyi oldu. Çünkü işe girmediğim sürece borsada işlem yaptığım için para kazanıyıordumJ finasformulada derece yapınca oradan da para geliyorduJ



Neyse Yaşar Erdinç ile tanışınca beni çok begendi ve yanında çalışmaya başladım. Çok destek verdi. Sonunda da onun referansı ile geçen hafta itibariyle Garanti Bankası Esentepe Yatırım Merkzinde işe başladım. Ancak o bile zor oldu. O kadar piyasa bilgim var. Yaşar Erdinç’in referansı ve tanıdıkları var. Buna rağmen kurum tecrübem olmadığı için kabul etmeleri çok zor oldu.



Neyse son bir uyarı yapayım. Bir çok insanın ve öğrencinin düştüğü bir hata var. Dışarıdan bakınca borsa ile ilgili bir iş kulağa çok hoş geliyor. Bir de borsa çok zevkli ve para ile oynanan bir oyun olduğu için borsacı olma hayali kuruyorlar. İşin içine girince öyle olmadığını anlarsın. Ona dikkat et. Gerçekten sermaye piyasalarına ve ekonomiye ilgin olması yetmez. bunu iş olarak yapınca da mutllu olup olamayacağını düşün. Araştırma bölümüde çakşıacaksan geç saatlere kadar rapor yazmak zevkli olacak mı? Yada yatırım uzmanı olunca müşterilerin kaprislerini çekebilcek misin. Hatlarını yüzüne vurmalarını, kaybettirince tüm suçu sana yüklemelerini ve psikolijk baskıyı kaldırabilecek misin. Ayrıca çalışırken sen işlem yapamayacaksın. Yapmaya vaktin bile olmayacak. Borsanın zevkli tarafında olamayacaksın. Başkalarına hizmet etmeye başlayacaksın. Neyse tüm bunları düşün yine de..



Yine de kararını verirsen, gidip ileri düzey lisansı al.(temel düzey herkeste var.işe yaramaz) ayrıca türev lisansı da al. Askerliğini yap. Sonra da eğer tandığın yoksa kendi çabanla iş bulman daha zor. İşi kolaylaştırmak ve gerçekten bu işi istediğini belli etmen lazım.



Bunun için ne yapacağını söyleyeyim. Cv’ini güzel bir şekilde doldur. Bir çok seminere, toplantıya, eğitime katıl ve bunları cv’ne ekle. Seneledir bu konuda kendini geliştidiğini cv’inde anlatan lazım. Sonra 1. Hamur kuşe kağıta cv’ni print et. Sırayla kurumların müdürlerinden randevu alrarak elden götür başvur. Yada özel kargo ile bu kaliteli kağıda bastığın cv’yi aracı kurum müdürülerine gönder. Bu işi ne kadar yapmak istediğine dair ön yazı da ekle.. Tüm bunları yaparsan işin çok kolaylaşacak. Yoksa öyle maille sıradan cv yollarsan kimse seni hesaba almaz. Fark yaratmalısın..



Hadi kendine iyi bak..



Gökhan..

"
Sevgili Özkan burdaki bir cümle dikkatimi çekti " O kadar piyasa bilgim var Yaşar Erdinç gibi bir referansım ve onun tanıdıkları var ona ragmen bu işe girmem kolay olmadı"Yani referans ve bilgi düzeyi bence maksimum seviyede birisinin finans sektörüne işe girmesinin zorlugunu anladım.Ama işe alınmada sorun yaşamasının sebebi kurumsal bir deneyimi olmamasından..Yani senin dediğin gibi finans sektöründe yapacagım staj bu açığımı kapatabilir.Gökhan Mısırlıoğlu makine mühendisliğinde okudugu için finans ve banka sektöründe staj yapmasına izin verilmiyor bu yüzden deneyim kazanamamış.Bizde de 2.sınıf stajı mutlaka üretim yapan bir işletme olmak zorunda 3.sınıf stajında da izin verilmiyordu ama hocalarla konuşmamız sonucunda staj yapabilecegimizi söylediler ama genel merkez şubeler olmak kaydıyla .Yani bu bağlamda staj yerimi ayarlamam gerekiyor ama merkezlerde staj yapmak hiç de kolay değil....Bu yüzden biraz karamsarlık yaşadım ama çok istekliyim bu konuda...
Spk sınavları hakkında yardımların için şimdiden teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Gökhan Mısırlıoğlu' nun söylediklerine katılıyorum, yalnız her zaman bir şirkette çok iyi pozisyonda başlamayabilirsin, daha alt bir seviyede başlayarak başkalarının referansla girdiği işlere sen çabanla yükselirsin, hem unutmaki iş aradığında gerçekten de bir yerlerde tanıdık çıkıyor :)
SPK sınavlarıyla ilgli atıp tutmadan önce Pazar günkü sınavı bekleyeyim diyorum :)
pazar günü ileri düzey lisans için ikinci sınava giricem, hedefim iki sınavdı zten, 5 ders verdim birincide, bakalım çalışamdım işin yoğunluğundan ama, belli olmaz.. Bu arada belki bilmiyorsundur diye söylüyorm, ileri düzey aldığın zaman Türev Araçların 4 dersinde muaf oluyosun;

tekrar görüşmek üzere, sevgiler

Investor dedi ki...

Özkan sana sınavlarda başarılar çoğu gitmiş azı kalmış eminim sende başarıyla bu sınavı geçeceksin.

Özkan D. dedi ki...

selam emrah, sınav işi tmamdır, artık gönlüm rahat yadımcı olabilirm sana, çünkü geçtim dersleri :)

Investor dedi ki...

Başarından dolayı tebrik ediyorum seni, bende yavaş yavaş spk sınavı çalışmalarına başladım umarım hayırlısı olur...

Adsız dedi ki...

selam.tüm yorumlarınızı okudum.ben de geçen yaz okul bittikten sonra hocamın tavsiyesi ile spk ileri düzey sınavına girdim ve tek girişte tüm dersleri verip lisansı almaya hak kazandım.aralık- mayıs döneminde askere gidip onu da aradan çıkardım.tabi bu arada lisans belgem de eve gelmiş... finans piyasası, aracı kurumlar, dealerlık vs. gibi konularda o kadar olumsuz yorumlar okudum ki askerden geldim ancak lisanla alakalı hiçbir işe başvurmadım başvurmayı da düşünmüyorum artık.örneğin bir dealerı asgari ücret düzeyine varan düşük ücretlerle çalıştırılmasını, stresinin ne kadar çok olduğunu, 3 yıl da saçlarının beyazladığını, pozisyonunun hiç ilerlemediğini, mesleğin geleceğinin olmadığını okuyorum.önceden lisansa neden bu kadar odaklandığımı da anlamış değilim.sınava gireceklere de yapmak istediğiniz işleri tekrar gözden geçirmelerini dilerim.ayrıca spk yı da eleştirmem gerekiyor.bize lisans alınmadan herhangi bir aracı kurumda çalışmanın, portföy yöneticiliği yapılmasının mümkün olmadığını söylemişlerdi.ancak sanırım sürekli geçiş süresini uzatıyor ve ehliyetsiz ne kadar adam varsa bu işleri yapmasına imkan tanıyor.Öyle ki bir aracı kurumun adana şubesinde lisanslı çalışanı yok.ayrıca ileri düzey lisansım olduğu halde bu şube tecrübem yok diye 3 4 ay boyunca hiç para almadan çalışmam gerektiğini ima etti. Bankaya girmek için ii olabilir fark yaratabilir lisans, ancak finans sektörüne ilgim kaybolduğu için onu da düşünmüyorum artık.yine de sınava gireceklere tekrar düşünmelerini öneririm.Başarılar

Investor dedi ki...

Yorumların için gerçekten teşekkür ederim çok farklı noktaya değinmişsin acaba hangi bölümden mezunsun ve şu an hangi sektörde çalışıyorsun ya da neyi düşünüyorsun?..

Adsız dedi ki...

selam.ben çukurova işletme 2006 mezunuyum.askerden geleli 3 hafta oldu.şimdilik dikkatli davranıyorum.sektörümü tam netleştiremedim.biliyorum ki yapacağım bir hata benim 2 3 yılıma mal olacak.dikkatli olmam lazım.ama birkaç yere başvurdum yine de.bunlar da satışla ilgili.istediğim şeyler olmazsa o sıkıcı bankacılıkla da ilgileniyorum diyecem ama hiç istemiyorum.mutlu olmayacağım işi yapmak istemiyorum.lisans konusunda tüm heyecanım kaybolmuş durumda.sana da iice araştırmanı tavsiye ederim.sonradan benim gibi hüsrana uğrama diye...görüşürüz.

Unknown dedi ki...

Merhaba, ben özel bir şirkette çalışmaktayım. Eylül ayında ileri düzey sınavına girmeye karar verdim. Fakat kaynak olarak nereden veya neyden yararlanabileceğimi bilemiyorum. Geç kalmadan bana önerilerinizi gönderirseniz sevinirim. Teşekkür ederim..

Investor dedi ki...

Canan Hanım merhaba

Bende mezun olmadan önce bu sınava girecegim ve de hazırlanıyorum aldığım kitap ise Gazi yayınları yazarlar:A.Karapınar-R.Bayırlı-H.Bal-A.Altay-E.Çına Bal bu kitap fazla kalın ben bilgi öncelikli derim direk test kitaplarına yönelme konuları saglam bir biçimde bitir sonra testlere geç.Bu kitap sana bilgi yönünden yeterli olacaktır.

Eger bu konuda yardımcı olmamı istediğin konu olursa sevgili Özkan arkadaşımın mail adresini veriyim o ileri düzey sınavı kazndım deneyimli kendisi ona mail yollarsan sana yardımcı olacaktır..
mail adresi:Canan Hanım merhaba

Bende mezun olmadan önce bu sınava girecegim ve de hazırlanıyorum aldığım kitap ise Gazi yayınları yazarlar:A.Karapınar-R.Bayırlı-H.Bal-A.Altay-E.Çına Bal bu kitap fazla kalın ben bilgi öncelikli derim direk test kitaplarına yönelme konuları saglam bir biçimde bitir sonra testlere geç.Bu kitap sana bilgi yönünden yeterli olacaktır.

Eger bu konuda yardımcı olmamı istediğin konu olursa sevgili Özkan arkadaşımın mail adresini veriyim o ileri düzey sınavı kazndım deneyimli kendisi ona mail yollarsan sana yardımcı olacaktır..
mail adresi:Canan Hanım merhaba

Bende mezun olmadan önce bu sınava girecegim ve de hazırlanıyorum aldığım kitap ise Gazi yayınları yazarlar:A.Karapınar-R.Bayırlı-H.Bal-A.Altay-E.Çına Bal bu kitap fazla kalın ben bilgi öncelikli derim direk test kitaplarına yönelme konuları saglam bir biçimde bitir sonra testlere geç.Bu kitap sana bilgi yönünden yeterli olacaktır.

Eger bu konuda yardımcı olmamı istediğin konu olursa sevgili Özkan arkadaşımın mail adresini veriyim o ileri düzey sınavı kazndım deneyimli kendisi ona mail yollarsan sana yardımcı olacaktır..
mail adresi:ozkanduzgun@hotmail.com
Ben emrah korhan güncel analiz blog yazarından size ulaştım derseniz siz özkan bu konuda çok yardımcı olacaktır sadece kitap tavsiyesi değil soru çzöümleri çalışma yöntemleri konusunda da..

Teşekkür ederim..

Investor dedi ki...

özür dilerim özkan arkadaşımın mail adresi gitmemiş..

ozkanduzgun@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Cok saol.. özkana mail attım konuyla ilgil.. kitap tavsiyesi ve hizli mailin için teşekkürler..

nisa dedi ki...

merhaba bu konu hakkında bılgım olmadıgı ıcın yardımcı olabılırmısınız Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Sınavına katılıp belgeyı almak ıcın tecrube gerekıyormu tesekkurler

spk sınavı soruları dedi ki...

bilgiler için saolun.