29 Haziran 2007 Cuma

Yiğit Bulut,Coşkun Ulusoy ve Ali Babacan Üçlemesi

Yiğit Bulutun son yazıları ağırlıklı olarak bankaların yabancılara satılmasıyla ilgili dikkat çekici yazıları var benden günah gitti bakın benim nasıl bir ekonomist olduğumu göreceksiniz iyi okuyun bu yazıyı der gibi bir izlenim bırakıyor.

Yiğit bulutun üzerinde durduğu nokta bankacılık sektöründe yabancı payının artık optimal sınırları geçmek üzere, %45 üstüne geldiğini belirtiyor.Sonra devam ediyor;

"Satışa çıkarılan bankaların (Ziraat Bankası'nın tamamı, Halkbank ve Vakıfbank'ın yüzde 51'i) yabancıların eline geçmesi halinde, sektördeki yabancı sermaye oranı yüzde 70'in üzerine çıkacak. - Gelişmiş AB ülkelerinde oranlar oldukça düşük. Örneklemek gerekirse; AB ülkelerinden Almanya'da yabancı sermaye payı yüzde 5, İtalya'da yüzde 8, İspanya'da yüzde 10, Hollanda'da yüzde 11, Danimarka'da yüzde 17, Avusturya ve Fransa'da yüzde 19, Yunanistan'da yüzde 20'nin dahi altında. - Yabancı payının yüksek olduğu ülkeler AB'nin ve IMF'nin kontrol ettiği daha doğrusu sömürdüğü ülkeler. Bunları da örnekleyelim; Estonya'da yüzde 100, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 95, Slovakya'da yüzde 93, Meksika'da yüzde 82, Macaristan ve Polonya'da yüzde 65, Arjantin'de yüzde 48, Peru'da yüzde 47, Şili'de yüzde 42. - Türk bankalarına 20-25 milyar dolar yatıran yabancı sermaye, Türk halkının trilyon dolarlık aktifinin kontrolünü ele geçirecek. - Yabancı bankaların, ülkeyi siyasi-ekonomik krizler öncesinde ve sırasında ani terk etme riski, finansal aracılık hizmetlerinde şok düşüşlere yol açarken, artan rekabet, yerlileri aşırı riskli alanlara itecek. - Artan yabancı rekabet ile yerliler sektör dışına itilirken, Türk bankacılık sistemi tam bir 'Oligopol'a dönüşecek. - Yabancılar 'en iyilere' odaklanarak, küçük ve orta ölçeklileri göz ardı edecekler."

Yazılarında ayrıca Oyakbank eski genel müdürü Çoşkun Ulusoya hayli bir yüklenmiş vaziyette bunun sebebi ;
"Oyak Bank'ın satışına örnek verip “ulusalcılar demek ki yanlış yapıyormuş” diyorsunuz. Peki “Tüpraş’ı 1.6 milyar dolara satmayın, en az 6.5 milyar eder” dediğimiz zaman “ulusalcı kafa diyerek, en fazla 2 milyar dolar eder” dediğinizi neden şimdi hatırlamıyorsunuz? Sizin para bile etmez dediğiniz Tüpraş, ilk ihale bedelinin 4 katı fiyatla satılmadı mı?"

demesi oldu.

Bu tartışma uzun sürecek gibi çünkü Yiğit Buluta saldırı yapılmış bakalım Yiğit Bulut daha ne kadar cevap verecek.

Yiğit Bulut yabancı payının artmasının ülkeyi sömürülen bir devlet haline getireceğini,yabancılara en iyilere odaklanıp kobileri yalnız bırakacağını belirtirken Ali Babacan da %10-20 kısımla yapılan özelleştirmenin gerçek anlamda özelleştirme olmadığı söylüyor bankaların kontrolünün hala Türklerde kaldığını belirtiyor.

Benim kafa karışık bana biri anlatabilir mi acaba nereye gidiyoruz yoksa Yiğit Bulutun dediği gibi sömürülen ülke mi olacağız sıcak para geliyor diye yapılan bu satışların kime ne faydası var?Aman be ...

Hiç yorum yok: