18 Eylül 2007 Salı

Ekmekte Yok..Pastada Yok...

Aksiyon dergisinin son sayılarından birinde gıda fiyatlarındaki artış ele alınmış.Bende buradan biraz anlatayım olayı;

Küresel ısınmadan kaynaklanan sebeplerden dolayı gerek Türkiye gerek Dünyada gıda fiyatlarındaki artış gelecekte korkulu senaryolara yol açmaktadır.Aşağıdaki tabloda uluslararası gıda fiyatları görmektesiniz;




Özellikle buğday fiyatlarındaki artış ve tahıl fiyatlarındaki genel bir artış dikkati çekmektedir.Dünya tahıl fiyatlarındaki artışın ana sebebi olarak iklim değişikleri,kuraklık ve tahıldan biyoyakıt üretimine geçilmesi gösterilebilir.Çok açıktır ki talebe yetişmeyen üretimden dolayı fiyatlar yükseliyor yani gün geçtikçe evimizdeki ekmegin fiyatı artıyor yakında da hiç bulamayabiliriz.Aşagıdaki tabloda da gıda fiyatı en çok artan OECD ülkeleri yer alıyor;

Anladık kardeşim gıda fiyatları artıyor ama yandaki tabloya baktığımızda da yani Türkiye'deki artış resmen göze batıyor.Bu konuda AKP hükümeti güllük gülistanlık herşey iyi gidiyor izlenimi vermesi üzücü tabiki.Gıda fiyatlarındaki artış kabul edilemez derecede Türkiye'de artış göstermiş.

Uzmanlara göre bu artış kısa vadeli değil.Önemli bir nokta bu fiyat artışı tahıl rekoltesi fazla olan ülkemiz için önemli bir kazanç potansiyeli oluşturuyor ama bu potansiyel kullanılabilirse ama üzücü ola taraf ülkemiz bu senede yurtdışından buğday ithal edecek olmasıdır.

Ne yapalım şimdi buğday yok,ekmek yok,pasta yok ee ne kaldı?geriye?



2 yorum:

ekodok dedi ki...

Güzel yazı da ikinci tabloya ilişkin yorumunuz hatalı. Burada ülkelerin gıda fiyatlarındaki artışın büyüklüğünü değerlendirirken genel enflasyon oranını da dikkate almanız gerekirdi. Bu açıdan genel enflasyon oranı da yüksek olan Türkiye'deki gıda fiyatı artışı tablodaki pek çok ülkedekine göre daha az vahim. En vahim durumdaki ülke Norveç gibi görünüyor. Genel enflasyon yüzde 0.4 iken gıda fiyatı artışı yüzde 3 olmuş. Yani 7.5 kat daha fazla. Bu gelişme, gıdanın TÜFE'deki payına da bağlı olarak, Norveç'te enflasyonu daha fazla yükseltecektir.

Investor dedi ki...

Siz değerli okuyuculardan özür dilerim gerçekten çok haklısınız bu noktada yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
Gözden kaçmaması gereken bir hataydı umarım bundan sonra yapmam..