10 Kasım 2007 Cumartesi

Borsada Kazanabilmek (2)

Borsa uzun vadede kazandırırmı? Bu soruya verebileceğimiz tek bir cevap vardır. Evet borsalar kazandırmaya yarınlarda da devam edecek etmesine ben her zaman borsadaki seyri takip ederken bir yandan da dünyadaki en yüksek devasal betonarme gökdelenler yükselmeye devam ediyormuya bakıyorum.

İnsan'ın gösterişi hırsından kaynaklanmaktadır. İnsanlardaki gösteriş ve güc hırsı tükenmediği müddetçe bu yarış devam edecektir. Gökdelenlerin ne kadar yüksek olması bir güç gösterisi olarak ele almaktayız.

Bugün dünyanın parasal yönden en güçlü insanların yaşadığı kentlere ve kurumlara baktığımızda hepsi gögü delen gökdelenlerde yaşadıklarını görmekteyiz.

Bugün Türkiye'nin en büyük finans güclerinin merkezlerine baktığımızda ne anlatmak istediğimizi anlayacaksınız.

Ekonomitürk yazarlarından Ekonomist'in yazılarından etkilenen bir blog yazarının borsadaki mantelite düşüncesinin nası oluştuğunu görmekteyiz.

Begenmezsen Okuma blogun sahibi T'Pol kendi blogunda Borsa il ilgili yazısındaki düşünceleri okuyabilirsiniz.

Bugün için paranın önemsiz olduğu hayatın belirli evreleri vardır. Mesela kızgın çölün ortasında Cebinde 10000 doları olan birisinin ihtiyac duyduğu yaşamda kalması için gerekli su örneğini verelim. Cebindeki paranın o anda hiçbir öneminin olmadığını o yaşam anında o suyu elindeki güçle satın alma imkanı yoktur.

Bugün ve yarının güç odağı paranın yerini başka bir olgu almazsa insanlar para kazanmaya çalışacaklardır.

Gelecek sürecte borsalar her zaman yön olarak yükselecektir. Endekslere baktığınızda geçmişten bugüne kadar her zaman sağa dogru yükselen bir trend cizgisine rastlarız.

Ekonomist bu dogru içinde düşüncelerini şu şekilde anlatmaktadır.

Isin dogrusu sudur. Hisse fiyatlari dusebilir de cikabilir de. Dustugu zaman ben karli cikarim, ciktigi zaman ben zarar ederim. Uzun vadede ise hisse fiyatlari yukariya gittigi icin arada sirada gerceklesen ani yukselisleri kacirma ihtimalim daha yuksek.

Bugün için bakıldığında dogru bir yaklaşım olduğu görülmektedir. Ekonomistin yaklaşımı fakat burada psikolojiyi iyi anlamak gerekli bugünkü endeks seviyelerine bakacak olursak tüm yatırımcılarda şu olgu oluşmakta evet uzun vadede hiç al sat yapmasaydım kazancım bilmem yüzde kaç olurdu. Bir yıllık elinde bulundurma olgusundan hareket ederek kazanctan alınan % 10 'luk vergi takıntısından dolayı neleri kaçırdığını görmemesini anlamaya calışıyorum. Yaşar Erdinc'in Logodaki düşüncesine kızdığımız bir noktada bu anlayışıda hoş karşılamamız düşünülemez.

Akbank hisse senedi 24/01/2006 günü Akbank hisse senedi aldığımızı düşünelim o günkü fiyat olarak 7,43 seviyesinden kapanmış bulunmaktadır.

Akbank o sürec itibarıyla zirve noktası olarak 11,20 seviyesini 01/11/2007 günü seans içinde görmüştür. Yüzde % 50 oranında bir kazanc oluşmuştur. Bugünkü itibariyle elde edilen kapanış rakamına göre kazanc ise % 20 civarına tekabül etmektedir.

O sürec itibarıyla Akbank hisse senedi en yakın zaman dilimi içersinde 23/07/2007 günü 9,80 seviyesini görüp 21/08/2007 gnü 7,25 seviyesine kadar 29 günlük bir düşüş trendine girmiş . Yaklaşık % 35 lik bir orana tekabül etmektedir.

15/10/2007 günü ise Akbank 10,80 fiyatında işlem görürken 22/10/2007 günü 9,50 seviyesine düşüyor 6 günlük bir düşüş sendromu yaşıyor. Düşüş oranı % 13 lik bir orana tekabul ediyor.

01/11/2007 günü Akbank 11,20 fiyatından işlem görürken cuma kapanışı itibarıyla 8,90 seviyesinde işlem görüyor. % 25 lik bir düşüş oluşmuştur.

Yaklaşık iki yıla yakın bir süreye ulaşmış bulunmaktayız. Paranın zaman degerine göre degerlendirdiğimizde aldığımız risk oranına göre kazanclı bir yatırım olarak degerlendirmemiz münkün değildir. Sonucta aynı getiriyi hazine bonosundandan hiç risk almadan kazanabilirdik.

Olayın psikolojik vurgusuna göz atalım son iki yılda normal yaşantımızda

1-Çalıştığımız işyeri tarafından işten atıldığımızı düşünelim
2-Hayatımıza yön veren bir yakınımızı bu sürec içersinde kaybettiğimizi düşünelim.
3-Bu sürec zarfında yeni bir iş bulamadığımızı düşünelim.
4-Evliliğimizin boşanmayla sonuclanması

Şimdi bu psikoloji sonrası gelecek için İş bulup çalışacağımızı yeniden bir düzen kuracağımızı düşünme sansımız varmıdır.

Evet gelecekte borsalar yükselecek gelecekte işsizsen iş bulabileceksin yada yeniden evleneceksin fakat önemli olan bu yaşanılan sürecin nasıl şekillendirdiğimizi iyi anlamamız gereklidr.

Şimdi bir arkadaşımızın işten ayrılması bizi üzer ama acıtmaz yani % 25 lik bir düşüşteki portföy yatırımımız 1000 ytl ile 100000 ytl durumundaki düşüş sırasındaki psikolojiyi anlayın

Arkadaşınızın eşinden ayrılmasında sizi üzebilir ama geleceğinizi etkilemez.

Bu yüzden kalkıp 1500 ytl 2500 ytl'lik yatırımlar yaparak düşüşler sırasında piyasanın oluşturduğu psikolojiyi hafife almayın.

Her babayigidin harcı değildir 10 milyon dolar borsada olupta bugünleri yaşayıp gelecek için umutlu konuşmak

T'pol düşüncesinin yanlışlığı şu kurduğu cümleden anlaşılmaktadır.

Sanirim Akbank'lari satmak gerek ama borsadan alim yaparken kendime bir soz vermistim: 2010 yilina kadar her borsa cok dustu, herkes perisan falan dendigi donemde azar azar senet alacagim ama 2015'ten evvel satis yapmayacagim.

Borsada uzun vade düşüncesi diye bir olgu yoktur. Bugün için tüm borsa kitaplarının yakılması gerekir. Çünkü kitaplarda yazan ve kazandırmayı ögreten tüm kurallar bugün için yok olmuştur.



1 yorum:

T'Pol dedi ki...

Balan Bey Merhaba,

Blog yazmaya bir sure ara verdim, bu ara yatirimlarima falan biraz daha dikkatli bakip yon vermeye ihtiyacim var. Borsa konusunda farkli goruslere sahip oldugumuzu goruyorum. Acikcasi, size hak da veriyorum. Mesela ben siz olsam, uzun vadeye bakmaz, dediginiz gibi belli karlari realize ederdim. Fakat, bu isten HIC anlamiyorum. Bu nedenle uzun vade diye dusunuyorum. Bir yandan da hic anlamayan birinin portfoy filan yapip, kendi kendini kandirmasindansa, borsaya endeksli fon almasi daha iyi degil midir diye dusunup duruyorum. Acikcasi aklim karisik. Borsa'da su anda toplam birikimimin %10'u kadar param var. Niyetim Sabanci Holding, Eczacibasi Ilac, Selcuk Ecza hisse senetlerini portfoyume katarak, portfoyumu tamamen Finans agirlikli olmaktan kurtarmakti. Hatta Enerji sektorune de yer vermek istiyorum ama dedigim gibi bu konuda bilgi seviyem "0". Yaziniz aklimi biraz daha karistirdi. Belki de benim gibi insanlar borsaya hic yatirim yapmamali... Dusunmeye devam. Yaziniz icin tesekkurler. T'Pol