29 Kasım 2007 Perşembe

İnsan Faktörü

Bugün tarihte süper güç olarak adlandırılan USA ulusunun 20 yuzyılda onurunun kırıldığı 3 olay vardır.

1-Haribor Saldırısı
2-Vietnam Savaşı
3-11 eylül Saldırısı

Bu üç olayın olması ve arkasından yaşanılan ulusal toplum psikolojisinde aynı manzarayla karşılaştık. Ulus onurunun zedelenmesi ve zedelendikten sonra ulusun onur duruşunu ayağa kaldırmak için yapılan ulus davranışlarını hatırlamak gerekir.

2 dünya savaşını ABD ve muteffiklerinin kazanması % 100 iken kalkıp Haribor saldırısının arkasından Japon ulusuna karşı dünyanın en vahşet olgusunu gerçekleştirmek. Yada Vietnam savaşında kaybedilen bir ulus onurunu sahte kahramanlar yaratarak toplum üstünde zedelenmeyi azaltma çalışmaları ve en yakın tarihte 11 Eylül sonrası yaşanılan olayları ve sonrasını anlatmaya gerek yoktur.

Bugün Citi grub hissesindeki 7,5 milyar dolarlık bir borsa dışı satışı ekonomik anlamda degerlendirmenin bence hiçbir mantığı yoktur. Önemli olan güven erezyonuna ugramış yatırımcılara bu hisse satımının yapacağı güven olgusunu ölcebilmek daha mantıklı olur.

Bu satışın etkisindem dolayı piyasadaki yatırımcılara yansıması ne şekilde bunu açıklayabilirsek dogruları bulmuş oluruz.

Yoksa o mantıkla bakarsak bugün USA neden atom bombası kullandığınıda sorgulama ihtiyacı duyarız.

Hiç yorum yok: