Patronlar bu ülkede ne zorluklar içersinde hayatlarını sürdürüyormuş yeni yeni haberimiz oluyor. Kanunlara göre 50 işçi calıştıran işyerleri % 6 oranında eski hükümlü,istihdam ve terör magduru istihdam ettirmek zorunda fakat bizim uyanık devlet büyüklerimize birileri demişki efendim biz bu yasayı koyduk fakat bu yasanında çözümünü buldular normalde bir işyeriş 60-70 kişi çalıştırmak istesede sırf bu kanundan dolayı 49 işçi çalıştırıyor.
Kayıt dışı istihdama yöneliyor aradaki farkı bu şekilde kapatabiliyorlar. Bu ülkede kayıt dışı ekonomi ve kayat dışı işçi çalıştırmanın altındaki kötülükler anası olarak asgari ücret tutarını ve işçiye tanınan sosyal haklar olarak görüyorsak vay halimize diyelim.
Altınyıldızda bir arkadaşım çalışmakta ve Altınyıldız'da çalışanlar için alışveriş yaptıkları bir Kooperatif ,emzirme odası,erzak yardımı gibi kanunda uyulması gereken tüm sosyal hakları karşılamaktadır.
Altınyıldız'ın yıllık cirosuna göre bu yaptığı sosyal haklar için harcadığı para miktarını kıyaslama zahmetine girmeyeceğim çünkü devede kulak kalacaktır.
Benim asıl konum Altınyıldızın sahibi Cem Boyner'in babası Osman Boyner ise zamanında fabrika önünden geçen kim olursa olsun yemek istediğinde fabrikanın yemekhanesinden yemek yedirilmesini ve yemek yedirilmeden gönderilmemeesini isteyen bir zihniyette bulunmaktaydı. Aradan kuşaklar değişince tabii patronlarda çağa ayak uydurmak zorunda kaldı.
Çin gibi ülkelerle rekabeti denkleştirmek için bu çabalar ne kadar yardımcı olacak bu konu tartışılır. Biz bu ülkede bütün sorunları istihdamda çalışanlara yüklersek sonumuz hayırlı değildir.
Patronlar değilmiydi 1 ay önce Habertürk televizyonunun başlattığı Terör magdurlarımıza bağış ve destek kampanyalarında ekranlara çıkıp bol sıfırlı dolarları teleffuz edenler yoksa yanlışmı hatırlıyorum.
Almadan vermek Tanriya mahsus olduğunu biliyordum fakat bugünlerde patronlarda vermeden almaya kalkıyorlar. Uzun vadede bu ne şekilde kendilerine döner onları bir hesaplasalar daha iyi olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Temel olarak ben de sizin goruslerinize katiliyorum. Serbest Rekabet kisvesi altinda insanlarin somuruye acik hale getirilmesi fikrine karsiyim. Bizde kol gucu ucuz oldugu icin ne zaman sistem tikansa, alin uc kisi daha denir. Oysa, bu sistemi tikayan nedir? Surec mi degismistir? Organizasyonu bir gozden gecirsek, suraya iki yazilim alsak daha verimli calisir miyiz acaba? diyen patron duzgun patrondur. Makul sayida eleman istihdam ettigi icin donemsel olarak insanlar fazla calismak durumunda kalsalar bile en ufak krizde kendilerini kapida bulmazlar.
Yorum Gönder