17 Aralık 2007 Pazartesi

KAlan Sağlar Bİzimdir!

Ya sev ya terket!Bu ülke ya da bu ülkenin insanları ya da iktidarları kendi insanına hep aynı muameleyi yapıyor.
Seçim şansı bırakmıyor,saygı duymuyor,'beğenmiyorsan çek git işine gelirse'diyor,'eleştirme kusur bulma benim kuralımla yaşa'raconu kesiyor.
Eleştirmeye,iyileştirmeye,geliştirmeye kalkıştın mı'vay vatan haini seni diye!mimliyor!
Sana yaşam şansı bırakmıyor,ülkeyi terk etme noktasına kadar getiriyor.
Türkiye demokrasisini'gelişmememiş bir demokrasi'yapan da bu değil mi zaten?
İşte son bomba!
Ünlü piyanist Fazıl Say'ın 'islamcılar güç kazandı,Türkiye'yi terk edebilirim'sözleri günlerdir tartışılıyor.İktidarın kendisine ve müzik sanatına dostça davranmadığını,ülkeyi terk etme noktasına getirildiğini söylüyor Say.
50'li yıllarda bu ülke Nazım HİKMET'İ KAÇIRDI.
70'de Cem Karacalar...
80'lerin başında Yılmaz Güney,kürt yazar mehmed uzun...
90'larda AhMET kAYA...
2000'LERE GELDİK...
AB yolundaki Türkiye'de çok şey değişti ama bu ülkenin sanatçılarına,edebiyatçılarına reva gördüğü tavır kesinlikle yolundan sapmadı...
Orhan Pamuk mesela...
Söylediği sözler nedeniyle sessizce,adını 'terketmek'olarak koymasada gitmedi mi??
İllede siyasal görüş şart değil aşk yüzünden terk edenleride gördü bu ülke!
Evli yönetmeniyle aşk yaşadığı için Sanem Çelik'e yaşam şansı vermedik.O'da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.UZun bir sürede geri gelmeyi düşünmüyor.
Hülya avşar'ın programında,doping yapmakla suçlanan ve kıyasıya eleştirilen milli atletimiz Süreyya Ayhan'a verdiği öğüdü duymadınız mı?
'Yerinde olsam,Türk vatandaşlığından bile çıkardım.Masaya yumruğunuzu vurun.Bu devlet size ne veriyor,neden korkuyorsunuz?'
Özetle...
KALAN SAĞLAR BİZİMDİR!!!


SEvGiYLe KaLın..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Sizin dediğiniz gibi "seçim şansını tanımama, saygı duymama" gibi bir davranışı ben bu toplumda sizin abarttığınız kadar görmedim o kadar da birçok görüşten insan ve zümre tanımama ve diyalog halinde bulunmama rağmen....
Birde iyileştirirken, geliştirirken hangi ölçütte neye doğru geliştiriyorsunuz…
Şimdi size sorsam “Atatürkçü müsünüz?” diye, sizde ya evet öyleyim diyeceksiniz ya da hayır değilim…Bunu iki aşamada değerlendirmek istiyorum:
1. Siz Atatürkçü iseniz,
Atatürk diyor ki: “Biz doğrudan doğruya milletperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin mesnedi Türk Topluluğudur.” (26 Nisan 1926)
Evet Atatürk böyle diyor ve o zaman Atatürkçü iseniz milliyetçi olmak zorundasınız.
Diyosunuz ki “50'li yıllarda bu ülke Nazım HİKMET'İ KAÇIRDI.” Siz Komünist Nazım Hikmet’in değerini bilemedik diyorsunuz. Ben de lafı uzatmadan Atatürk’ten örnek vereceğim. Ata diyor ki: “Şurası unutulmamalıdır ki, Türk aleminin en büyük düşmanı komünistliktir!.. Her görüldüğü yerde ezilmeli!..” ve yine diyor ki: “Ne Bolşevik ne de komünist olmayız. Çünkü biz milliyetçiyiz. Ve dinimize hürmetkârız.” (3 Kasım 1922)
Daha bir çok sözü var Atatürk’ümüzün bu konu hakkında. Yani Atatürk ve Cumhuriyet’e uymayan komünistliği ve onun temsilcisi olan Nazım Hikmeti kaçırdık demek istiyorsunuz…
Ve siz devam ediyorsunuz: 90'larda AhMET kAYA... diye
Benim güzel ülkemi “demokratik hak, özgürlük, ana dilde eğitim,…” sloganlarıyla otonomi isteyen zavallıların destekçisi ve savunucularından birini kaçırdık diyorsunuz. Oysaki bu vatan öyle kolay kurtarılmadı. Bu Atatürk misyonuna ve milliyetçiliğine aykırı….
Ve yine diyorsunuz ki, “Orhan Pamuk mesela...”
Türk Milleti’nin soykırım yaptığını iddia eden bu zavallıyı kaçırdığımızı söylüyorsunuz. Bu kişiye niçin ödüller verildiğini belirtmeye gerek yok zaten….Çanakkale gibi zor ve dönüş noktası olan bu savaşta bile Alman generallerin kimyasal silah kullanalım tekliflerine karşı çıkan -bu kadar savaş etiğine sahip olan- bu milleti Ermeni ve Kürt Soykırımı yapmakla suçlayan bu adamı kaçırdığımızı iddia ediyorsunuz….İyi ki kaçırmışız!
Ve devam ediyorsunuz : “Evli yönetmeniyle aşk yaşadığı için Sanem Çelik'e yaşam şansı vermedik.O'da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.UZun bir sürede geri gelmeyi düşünmüyor.” Hele de sizin gibi bir bayanın bu durumu savunması beni düşündürmüştür. O evli olan adamın karısı yerine kendinizi bir koyun isterseniz, bakalım yine savunacak mısınız bu durumu?
Bu eleştiri sonucunda dedikleriniz Atatürkçülüğünüze hiç uymadı. Siz kendinizle çelişiyorsunuz.
2. Atatürkçü değil iseniz,
Bu memleketi Atatürk gibi kendinden, canından, nefsinden vazgeçmiş bu vatan aşığı, güzel insan kurtarmıştır ve silah arkadaşlarını da unutmamak gerekir. Atatürk çok önemli görevler üstlenmiş ve Atatürk olmaya layık olmuş bir kişidir Atatürk…
Bu topraklar üzerinde Atatürk düşüncesini benimsemeyen kim varsa bu topraklarda yaşama gibi bir lüksü yoktur zaten… Bence bu yazınızdan dolayı bu milletten, tarihten ve Atatürk’ten özür dilemeniz gerekir…
İnsanların kendine gelmesi dileğiyle….

Kansoy dedi ki...

Açıkcası yazıyı eleştirmek için yorum kısmına tıkladım...hatta birde yorum görünce "bir tanede destekci bulmuş" tarzında içimden düşündüm...sonra bir çırpıda yapılan yorumu okuyunca...eleştirilecek ne kaldı ki diye düşündüm...

"toplumunu düşünen insan"ı tebrik ediyor,taktir etme lüksüm varsa taktir ediyorum...

fikir özgürlüğü adı altında demokratik bir şekilde vuku bulan toplumsal seçime ve seçme özgürlüğene burun bükme hakkı kimsede yoktur... fikirlere tahammül ayrı , hakaretleri sindirmek ayrı kavramlardır... iftiraları düşünce özgürlüğü süslü paketiyle sunmak karşı tarafı ahmak yerine koymaktan öte anlamı yoktur...

fazıl sayın piyanist yönü ayrıdır ideolojik yanı ayrıdır...nazımın şiirlerini herkes beğenir ama "Beni Stalin yarattı, asıl vatanım Moskova'dır" sözünü hiç kimse sırf iyi şiir yazıyor diye kabül etmemizi beklemesin....orhan pamuk`un kar romanında herkes kendinden bir şey bulsun ama ejdadına iftira atmasın...atanada müsade etmesin...özgürlüğü herkes benimsesin ama ağızlarda ciklet misali kullanıp bölücük yapılmasın...yapılınca adına demokratik hak kılıfı giydirilmesin....toplumda en ahlaksız hareketleri toplum önünde yapıp "özgürüm hür bir şekilde seçimimi yaparım" demek bu toplumda lükstür...böyle lüksler bize göre değil... illa tüm bu lüksler dayatılacaksa toplumsal dinamikler ister istemez ortaya cıkıyor...

fazıl say kimdir ? babasını tanıyan var mı ? yakınlarda uluslararası çapta bir yarışma var mı ?

bu yorumu neden yaptım ? hiç

Ceren dedi ki...

Toplumu düşünen insana bir cevap...
Söylediğim şeyi o kadar farklı bir boyuta taşımışsınız ki aklım almadı inanın.Sölediklerimin ne ATATÜRKÇÜLÜKLE bir ilgisi var ne komünistliği savunmamla nede bir bayan olarak evli bir bayanın aldatılıyor olmasını iyi bulmamla..Anlatmak istediğim insanları hep düşünceleriyle eleştiriyor olmamız,onların iyi şeyler yapmış olması bizi hiç ama hiç ilgilendirmiyor.Süreyya ayhan örneğini bu yüzden verdim.İnsanlar iyi şeyler yaparken bir şekilde hayattan kopmalarıjı sağlıyoruz.SAnem çelik iyi bir oyuncuydu ve biz toplum olarak kişisel tercihlerini eleştirmeye başladık.Ya DA DİĞERLERİ inanın sayabileceğim bir çok neden var şuan.
Özellikle AtAtürk'e tapan bir insan olarak bana haksız bir eleştiride bulunduğunuzu düşünmekteyim.MEmleketimiz malesef orhan pamukların bu memlketimizden atılmasıyla kurtulamaz.Günümüz gerçeklerine bakmanızı öneriyorum.

Ceren dedi ki...

İnsanların siyasi görüşlerini ele almak diildi amacım.BU şekilde bir yanlış anlaşılma oLmuş anladığım kadarıYla bu yanlış anlaşılmaDan dolayı herkesten özür dilerim tabiki..AMa dediğim gibi anlatılmak istenen ana düşünce bu asla ve asla olamaz.

SeVgİyLe kALıN...

Adsız dedi ki...

Ceren'e....
Bakın hanımefendi "Anlatmak istediğim insanları hep düşünceleriyle eleştiriyor olmamız" diyosunuz. Elbette insanların fiiliyatta uygulamalarının planı düşünceleridir. Ve düşünceler kolay kolay değişmez, ki bu durumda düşünceler eleştirilir. Ayrıca bahsettiğiniz insanlar sanki başkalarının düşüncelerini eleştirmiyor, o insanları destekleyen bir sürü yazılı ve görsel medya var onlarda görebilirsiniz eleştirileri(örnek olarak)... Kaldı ki örnek verdiğiniz insanların gerek düşünceleri gerekse de varlıkları zaten bu ülkede olmaması gereken insanlar, bunun nedenini ilk yorumumda belirttim. Bu ülkedeki insanların Atatürkçü olması gerekir, Bu noktada ne Ahmet Kaya ne Orhan Pamuk ne de Nazım Hikmet Atatürkçüdür -Atatürkçü olmadığını yine ilk yorumumda dolaylı olarak belirtmiştim-. Bu ülkede olmaması gerek insanları örnek vermenizden dolayı ilk yorumum o şekilde oldu.
Ayrıca Atatürk'ü çok sevdiğinizi söylüyorsunuz Atatürk'ü seven kişi örnek olarak belirttiğiniz kişileri kaçırdık diye söylemez. Bu durumda ben sizin Atatürk'ü sevdiğinize pek kanaat getirmedim. Anlatmak istediğiniz düşünce güzel ya da önemli olabilir ama verdiğiniz örnekler hiç hoş değil.
Sağlıcakla kalınız...Son olarak şunu söylemek istiyorum: Bu toplumda her şey direkt eleştirilir maalesef!...

Adsız dedi ki...

23.03.2008

Bu nasıl mantık, bu nasıl yürek?

Dün bir sitede dikkatimi çeken bir yorum okudum. Benzer ifadeler birçok kez dikkatimi çekmişti. Hatta laik ve çağdaş bir Türkiye Cumhuriyetini savunanlar bile buna benzer sözler sarf edebilmektedir. Kişi eğer AKP kapatılırsa Türkiye’yi terk etmekten bahis ediyor. Hatırlarsınız dünya çapında bir sanatçımızda Türkiye’yi terk etmekten söz etmişti.

Atatürk ve arkadaşları ülkeyi kaderine terk etmedi. Yedi cihana meydan okuyup yürekli bir şekilde davalarının arkasında durdular. Terk etmek, kaçıp gitmek ne demek? Bu dünyada kaç tane Türkiye var? Bu uğurda can alan, can veren atalarına sevgin saygın yok, evlatlarını da mı düşünmüyorsun! Erkek gibi davanın arkasında dur!

Önder Gürbüz
www.gurbuz.net