30 Ağustos 2008 Cumartesi

GERÇEK MÜSLÜMANLIK

11 ayın sultanı ramazan-ı şerif geldi Oruç tutmak İslamın şartlarından biridir bunu yerine getirmek bütün Müslümanlara farz kılınmıştır. Yine oruç tutacağız tutmasına ama hepimiz biliyoruz ki önemli olan içimizdeki niyetlerdir. Çevremizde öyle insanlar görmekteyiz ki oruç tutuyorlar ama tek amaçları çevreden tepki almamak. Eğer ki bir insan oruç tutuyorsa Allah rızası için tutmalıdır. Allah için nasıl tutacağız tabii ki sadece aç ve susuz kalarak değil nefsimize de hakim olmalıyız kötü sözlerden uzak durmalıyız. Oruç sadece insanın kendisini aç ve susuz bırakması değildir. Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.v) Gerçek oruç sadece yiyip içmeyi değil, boş ve hayâsız sözleri de terk ederek tutulan oruçtur. Diye buyurmuştur.

* * *


Bir gün bir adam kurban kesmeye karar vermiş.
Gitmiş bir koyun almış ama temiz bir Müslüman’a kestireyim diyerek camiye gitmiş
Tabii bıçakta elinde;
— hey cemaat aranızda Müslüman var mı? Demiş
Dedenin biri çıkmış
— Ben müslümanım demiş
Dede gitmiş kurbanı kesmiş adama demiş
— Oğlum ben kestim yoruldum sen camiden başka Müslüman bul demiş
Adam kanlı bıçakla gene camiye girmiş cemaat korkmuş
Adam;
— aranızda başka Müslüman yok mu demiş
Cemaat imama bakmış imamda demiş ki;
— Ne l.n 2 rekât namaz kıldırdık diye Müslüman mı olduk.
Bu trajikomik olaydan da anlaşılacağı gibi sadece namaz kılmakla ya da oruç tutmakla Müslüman olunmaz

* * *

Saygıdeğer hocamız M. Sırrı ŞIK’ın dediği gibi; Evet, Ramazan ayı bizler için bir fırsattır. Zira bizim en büyük iki düşmanımızdan biri olan şeytan bu ayda zincire vurulur; diğer düşman olan nefis ise açlığa mahkûm edilerek azgınlığı giderilir. Şu halde insan, ramazan ayı boyunca şayet oruç tutuyorsa manen düşmansız sayılır. Yani güvendedir. Buna göre kişi, güvende oluşunu fırsat bilip Allah-u Teâlâ"ya karşı görevini yerine getirmeye ve bol mükâfatlı işlere imza atmaya teşebbüs edecek olursa, onu engelleyecek kimse bulunamaz. Artık o hürdür, iradesini dilediği gibi hayırlı işlere sevk edebilir.

* * *


Yazımın başında da dediğim gibi Eğer ki oruç tutacaksak öncelikle Allah rızası için tutmalıyız. Kötü sözlerden, kötü davranışlardan uzak durmalıyız. Nefsimize, dilimize, gözlerimize hakim olmalıyız. Yoksa tutacağımız orucun hiçbir yararı olmayacaktır.
Resulallah Efendimiz: “Nice oruçlu insan vardır ki, orucundan nasibi sadece aç ve susuz kalmasıdır. Ve nice geceleri ibadetle geçiren vardır ki, bundan nasibi sadece uykusuz kalmasıdır.” Diye buyurmuştur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Klasik Razaman Ayı ve Kurban Bayramları fetvacılarından bir örnek daha,

Efendim önemli olan niyettir,sadece namaz kılmakla müslüman olunmaz,haca gidip araplara para kaptıracağınıza iki fakiri doyurun, aç kalmak bana mantıksız geliyor bence açları doyurmak daha güzel ve böylece fakirlerinde karnı yemek görür gibi klasikleşen yazı türlerinin bir başka çeşidini osman hocamızdan dinledik ne hoş ne hoş.

keşke osman hocamız deseydiki "güzel abilerim ablalarım malum ramazan geldi madem oruc tutacaksınız hakiki manasında tutmaya calısalım calısalım diyoruz zira tam manası ile cok zor, hatta madem oruc tutuyorsunuz islamda genel taammullere göre oructan daha ön sırada olan beş vakit namazada başlayınız.zira ilk suallerden biridir namaz.sonra namazıda erkanına uyarak kılmaya calısın, calısınki namaz sizi münkerattan alı koyar. "

ama osman hocamızda fıkra anlatmış fıkra gibi dinledik. bu fıkralar yerine keşke asrı saadetten bir iki örnekle aslında böyle bir olayın gerçekleştiğini ve zamanın şartına göre bazen kalb ile olmasada dil ile "ben müslüman değilim" diyen sahabinin olduğunu bilse ve sahibinin müslümanlığından tıpkı fıkradaki camii cemati gibi bişi kaybettmediğini bilseydi.

yani namaz kılmak oruc tutmakla müslüman sözü oldukca sacmadır. çünkü müslümanlıgın ilk şartı şehadettir. namaz kılan her insan şehadet getirdiğine göre namaz kılmakla müslüman olunur. ama namazı hakkıyla kılmayınca günahkar olunur. günahkarlıkta müslümanlıktan cıkıs demek değildir.hakkıyla müslüman olmak için ilk önce namaz sonra orucu hakkıyla kılmaktır yoksa sadece ve sadece hakkıyla niyet edip beynamaz şekilde dolasıp basım agrıyor diye oructan kacıp,bunları ben kazandım deyip zekattan uzaklaşıp ardından milliyetcilik düşüncesiyle hac yerine yerli fakirlere yardım etmekle tam müslüman olunmuyor.niyet temiz oldugu gibi birde dopru olması gerekiyor. saçma sapan ama halis niyetlerle müslüman olunmaz. bakın bill ve melinda gates e ne kadar samimiler milyar dolarları fakir cocuklara bagışlamışlar peki müslümanlar mı ? değiller.

kuru niyet değil amell gerek. amelinde salihi,salihinde sabredeni. keşke bende bu yazıyı okusam sabretseydim ama neysee

Adsız dedi ki...

Ben yazıyı gayet başarılı ve radikal söylemlerden uzak insanları teşvik edici buldum.Yoksa bu ramazanda da ne din bezirganları göreceğiz ki insanları dine davet edeceğim derken dindan imandan çıkaracak.