23 Ağustos 2008 Cumartesi

Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama Sınavları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslama sınavlarının yaklaştığı şu günlerde (20-21 Eylül ) yavaş yavaş hazırlıklar başladı.Yaz okulu dersleri bitti arkasından SPK başladı :( Ocak ve Mayıs dönemleri final zamanına denk geldiği için en rahat Eylül dönemi benim için.Gözüme Takas ve Operasyon İşlemleri dersini kestirdim onunla çalışmaya başladım :) Ordan burdan toplanan notlar umarım birilerinin işine yarar.SPK'ya girecek olan herkese kolay gelsin...

TAKAS VE OPERASYON İŞLEMLERİ

İMKB, Takas ve Saklama Merkezlerinde yer alan düzenlemeye dayanarak takas ve saklama görevini yaptığı anlaşmayla İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’ye vermiştir.23 Mart 1995’de resmi gazetede Bakanlar Kurulu izni ile verilmiştir. Bankacılık faaliyetlerine 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren başlamıştır.

Menkul Kıymetlerin Ziyai: Doğal afet veya insan fiiliyle (çalınma, yırtılma vb.) hamilin iradesi dışında senedin elden çıkması veya elinde bulunmakla birlikte yıpranma, bozulma gibi nedenlerle artık kullanılamaz hale gelmesidir.

Menkul Kıymetlerde Zaman Aşımı:

-Hisse senetleri mülkiyet senedi olduğundan ve vade taşımadığından zaman aşımına tabi değildir.
-Temettü ödemelerinde zaman aşımı 5 yıldır.
-Tahvil ve borç senedi olarak taşıdığı en son kupon vadesinden veya itfaya uğramışsa itfa tarihinden itibaren 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar.

Takas İşlemleri: Hisse senedi piyasasında işlem gününde (T) gerçekleşen işlemleri, takası işlem gününü izleyen 2. iş günü (T+2) gerçekleştirilir.

a) Netleştirme: Aracı kuruluşların 2 seans süresince gerçekleştirilen işlemlerinde hisse bazında ve toplam TL olarak netleştirme yapılır.
Alış tutarları fazla ise takasa borçlu, satış tutarları fazla ise takastan alacaklı olur.
b) Teslim Karşılığı Ödeme: Aracı kuruluşlar takas merkezlerine olan borçlarını kapatmadıkça takastan olan alacakları kendilerine ödenmez. Borcun kısmen kapatılması halinde alacak kapatılan borca orantılı olarak ödenir.
c) Kaydi Takas: Takasa olan kıymet borçları aracı kuruluşlarca saklama (havuz) hesaplarından virman ( borç kapatma) suretiyle kapanır. Aracı kurum takastan alacakları ise saklama hesaplarından virman suretiyle aktarılır.
d) Merkezi Takas: Borsa yönetim kurulunca kapsam tutulanlar hariç, bütün borsa işlemleri Takas Merkezinde yapılmak zorundadır.
e) Aynı Gün Valörlü İşlemler: Takas gününde takas borcunu kapatan aracı kuruluşlar aynı gün içinde takas alacaklarını alırlar.

Virman: Hisse senetlerinin bir aracı kuruluşun saklama havuz hesabından diğer aracı kuruluşun saklama havuzu hesabına aktarımını ifade eder.

a) Serbest Virman İşlemleri: Aracı kuruluşun kendi hesabında bulunan kıymetleri Takasbank sisteminde başka bir kuruluşun havuz hesabına aktarması işlemidir.
b) Şartlı Virman İşlemleri:
Borç kapatma T+2 16:00
Fiziki Teslim T+2 14:00
Yazılı Virman Talimatı T+2 14:45
Aracı Kuruluş Terminalinden Virman T+2 16:00

2 yorum:

piti dedi ki...

Sürekli takip ettiğim güncel analiz bloğuna hoşgeldin tuvana :)

İktisatla bir giriş yaptın ve spk sınavı ile devam ediyorsun.. bu hoşuma gitti. aslında ben bu blogun değil, bu blogdaki yazarların okuyucusuyum. yani biraz seçiciyim galiba..

tarzını sevdim ve takipçin olacağımı bilmeni isterim :)

sevgiler..

Tuvana dedi ki...

hoşbulduk piti :)

yazılarımı beğenmen beni mutlu etti.teşekkür ederim.elimden geldiğince,fırsat buldukça bişeyler yazmaya çalışacağım.

sevgiyle kal...