28 Şubat 2009 Cumartesi

Doğuştan...

Bir keskin kalem bir kırık gözlük...
Seçimler gittikçe yaklaşıyor.Anketler birbirini kovalarken partiler ''kale '' savunma ve ''kale'' düşürme derdinde.Seçim ateşi giderek daha parlak ve yakıcı hale geliyor.
***
Bu yazımda şu konuyu ele almaya çalışacağım:Türkiye'de bir insanın hangi partiye oy vereceği doğduğu yerden belli oluyor.
***
Varoşlarda doğan ,iyi eğitim alamamış bir kişliyi düşünelim.Güç bela lise eğitimini tamamlamış bir kişiyi.Bu birey hayatı boyunca pek fazla sinemaya gidememiş,kültür faaliyetlerine ayırması gereken zaman ve parayı bulamamıştır.Hayatında büyük maddi ve manevi eksiklikler bulunmaktadır.Bu eksikliği ve hayatta başarılı olamamayı bir şekilde gidermeyi düşünmektedir.Hayatın sırtına yüklediği ekonomik ve sosyal yük çok ağırdır.
***
Orta sınıf mahallesinde doğan bireyimizi de tanıyalım.Lise ve üniversite öğrenimini tamamlamıştır.Zengin olmasa bile ay sonunu getirebilmektedir.Hatta belli miktar kültür harcaması yapmaya imkanı vardır.Hayata ve dünyaya karşı duyarlı olabilmiştir.Sosyo-ekonomik adaletsizlikleri görüp üzülür.Ama elinden pek fazla birşey gelmez.
***
İki ayrı birey ele almaya çalıştım.Bu iki bireyin ayrı ayrı hangi siyasi görüşlere mensup olduğu ve kime oy verecekleri zaten bellidir.Yani kömür çuvalları,susuz köylere dağıtılan çamaşır makinaları veya çeşitli '''açılımlar''' boşa gitmektedir.
***
Ülkemizde bir bireyin nerde doğduğu,öğrenciliğini cemaat evinde geçirip geçirmediği,tiyatroya gidip gitmediği veya sosyo-ekonomik durumu siyasi görüşünü oluşturmaktadır.
***
Sonuç olarak seçmen kazanma denilen olgu tamamen gerçek dışıdır.
***
Deniz IŞIK
.

3 yorum:

Deniz Işık dedi ki...

yorumlarınızı bekliyorum...

Her Yol Roma dedi ki...

hocam değerlendirmende bi nebze haklı olsan da tüm ülkeyi bu şekilde genelleyemeyiz diye düşünüyorum.

eskiden derlerdi ki (ankara için konuşuyorum) çankaya'da yaşayan zenginler chp'ye, şentepe ya da mamak'taki gecekondular anap'a-dyp'ye-akp'ye oy veriyor, bu siyaset kuramına ters değil mi?

aslında ters değil. şu anda akp'ye bakarsak sosyal yardımlar çok fazla, sosyal devletlere özgü "devlet eliyle ya da düzenlemesiyle toplu konut yapımı" tarihimizin en yoğun dönemlerinde. ülkemizdeki partiler siyaset kuramlarına-kitaplara-makalelere uymuyor. bizim ülkemizin farklı dinamikleri mevcut.

konuyu da değiştirdik ya, neyse !

saygılar.

Deniz Işık dedi ki...

adı üzerinde genelleme.ben burada sadece iki karakter üzeerinde durmaya çalıştım.ama bu karakterlerin sayısının da az olmadığını düşünüyorum.
''sosyal yardıma'' gelince,
devletin kasasından seçim rüşveti dağıtma olayına diyecek pek fazla bişey kalmadı.