28 Mart 2010 Pazar

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES)


Bireysel Emeklilik Sistemi 27 Ekim 2003’te kurulmasının ardından geçen 6 yıllık sürede 2 milyonun üstünde katılımcıyla 9,3 Milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. 13 şirket ve 16.000 aracısıyla bu rakamın artması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerde sosyal güvelik harcamaları devlet bütçesi içinde önemli maliyet oluşturması, bu ülkelerde sosyal güvenlik konuları devlet sorumluluğunu sınırlamaya ve fonlama esasına göre işleyen özel emeklilik sistemlerine yönlendirmeye sevk etmiştir.

BES, Sosyal Güvenlik Sistemi’nin tamamlayıcısıdır. Yani katılım zorunlu değil gönüllüdür. Medeni haklar kullanma ehliyetine sahip herkes sisteme dâhil olabilmektedir. Sigortalıların birikimleri istedikleri fonlarda değerlendirilir. Emeklilik hakkı kazanabilmek için 10 yıl sistemde kalmak, 10 yıl asgari katkı payını ödemek ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Herhangi bir durumda katılımcı birikimlerini alarak sitemden ayrılabilir. BES’e katılan şirketleri bağımsız denetim kurumları tarafından denetlenir.

Özel Emeklilik Sistemleri tasarrufları arttırır.( Fon miktarının artmasına ve maliyetlerinin azalmasına sebep olur.) Finansal piyasalar güveni arttırır ve finansal sektörün gelişmesini sağlar.

Bireysel Emeklilik Sisteminde biriken fonlar sayesinde kişiler emeklilik zamanlarına ek katkı sağlayarak refah düzeyinin emeklilik zamanında da aynı kalmasını sağlar. Ayrıca uzun vadeli kaynak yaratarak istihdamın arttırılmasını sağlar. Ekonomik kalkınmaya da katkı sağlar.

Geçtiğimiz ay Emeklilik Gözetim Merkezi’ nin öncülüğünde sistemin paydaşları basın toplantısı yapmıştı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ında katıldığı toplantıda BES anlatılmış ve bugün geldiği noktanın öneminden bahsedildi. Herhalde Ali Babacan’ın bile bu kadarını tahmin edemediği sistem bugün ekonomiyi etkileyen önemli bir role büründü.

Sisteme ilk katılımcı AvivaSA Genel Müdürü’nün verdiği bilgiye göre Meltem Cumbul’muş. 2 Milyonuncu katılımcı ise bireysel emekliliğe birkaç ay içinde giren Deniz Emeklilik'ten Bireysel Emklilik yaptıran Halil İbrahim Uysak. Adanalı ve emeklilik sözleşmesini de Adana'dan yaptırmış.

Sistemin magazinsel bilgilerinden sonra benim hala merak ettiklerim var,daha fazla bilgiye nerden ulaşabilirim derseniz aşağıdaki adreslere tıklayarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

http://www.egm.org.tr

http://emeklilik.egm.org.tr

Ayrıca sistemde bulunan şirketleri tek tek incelemek istersenizde aşağıdaki adrese uğramanız yeterli oalcaktır. Sitedeki alt taraftaki kutulardan istediğiniz şirketin sitesine girebilirsiniz.

http://www.bireyselemekliliksistemi.info/

Hiç yorum yok: