18 Temmuz 2011 Pazartesi

%50 Stratejik Yön Değiştirmeye Yeter mi?

Abd Dışişleri Bakanı Clinton'a hükümeti uyarın diyen bir akademisyenin olduğu bu ülkede, Clintonun İstanbulda olduğu saatlerde Suriye Ulusal Kurtuluş Konferansı'nda Esad sonrasının gölge kabinesi kurulurken, Suriye sınırına Esad rejimini protesto eden Türk gençliğinin "demokrat ve insani" tavırlarına şahit olduk. İnsan objesi üzerinden tezgah açan Abd'nin güdümünde tavır sergileyenlerin kime ve neye hizmet ettiği ortadadır. Baasın zulmüne de, işgal sonrası milyonlarca insanın öldüğü, onbinlerce kadının tecavüze uğradığı yeni bir bağdata da karşıyız. Şahit olduklarımız yeter de artar bizlere.

Ve şahit olduklarımız bize göstermiştir ki eğitim düzeyi yükseldikçe entelektüel düzeyi düşen bir toplumun, basit siyasal okumaları dahi yapamayacak bir fikir sığlığına düşmüş olması karşısında Türkiye'nin yeniden modern bir '80 öncesi döneme etnik ve dinsel temel üzerinden dönmesi kaçınılmaz bir son olarak gözükmektedir.

Erdoğan hükümetinin temsil ettiği %50'lik kitleyi kaybetme pahasına bile olsa oyunu bozacak hamleler yapması acil bir ihtiyaçtır. Suriye-İsrail görüşmelerini sağlayarak iran'ı ve dolayısıyla kendisini tehlikeye atan bir dış politiğin anlaması gereken stratejik dinamik, fikren sınırların ortadan kalktığı bir dünyada ülkenizin güvenlik hatlarını şamdan beyruttan musuldan tebrizden tahrandan tiflisten selanikten kurmayı beceremezseniz, hakkaride işe giden askeriniz gündüz gözüyle çapraz ateşe alınarak şehit edileceği gerçeğidir.

Bu bağlamda bir ülkenin entelektüel düzeyi üst yapıların alt yapılara açacağı ufukla ölçülür diye düşünüyorum. Üst yapısı Ab-abd-nato-bm çıpasına mahkum edilmiş bir ülkenin ordusunu ergenekonla çürük elmalardan da temizlesiniz, %70'le de gelseniz bu zihniyet fukarılığının varacağı yeri görememek, siyasi miyopluk değil, stratejik yoksunluktur.

Türk milletine tarihsel rolünün ne olduğunu neo-osmanlı masallarıyla değil, tarihin tozlu raflarına bakarak anlatacak ve buna göre 2023 vizyonu çizecek bir 61. hükümet bekliyoruz.

Hiç yorum yok: