9 Eylül 2007 Pazar

Borsada Niye Kaybediliyor?


Bakın bu blogun ilk yazılarında Adel kırtasiyeyi bağıra çağıra tavsiye etmiştim hatta uzun vadede kazandıracak demiştim o zamandan bu yana Adel %50-60 civarında kazandırdı ama gelin görün ki ben Adel hisselerini satmıştım.


O kadar söylenip durmama fikir vermeme ragmen ben niye Adel hisselerinde sabırla beklemeyip kısa vadede al-sat yaptım.Cevabını buldum çünkü anı yaşama zevki hoşuma gidiyordu.


Bir dostumun dediği gibi insanlar bir olayın başına ve ya sonuna bakmıyor anı yaşıyor.Borsada böyle insanlar sürekli ekran başında ne olup ne bitiyor hergün işi gücü yok takip ediyor.Borsada kimse sabırla beklemiyor tanıdığım tek bir kişi hariç Ekonomitürk yazarı Ekonomix .


Borsada alım satım yapmak iyi hoş bazen kazanıyorsunuz sonra zarar ediyorsunuz ama sonuçta elinize geçene baktıgınızda çok kar elde ettiğinizi düşünseniz de çok az kazanmışınızdır ya da zarar etmişinizdir ama ne hikmetse borsadan aldıgınız haz bütün zararların üstünü örtüyor.


Bu baglamda borsayı akıllı bir yatırımcı aracı olarak görmekten çok eglence aracı görüyoruz hayatın merkezine borsayı koyuyoruz niye çünkü en önemli materyal para işin ucunda da onun için.İnanın borsada sabırlı ve akıllı olduktan sonra zengin olmak para kazanmak o kadar kolay ki ,hem de hiç stres çekmeden oldugunuz yerde yapacagınız sadece sabretmek.


Bakın ben Warren Buffet modelini savunuyordum bahsettiğim gibi Adelde bekleseydim ne borsayla ugraşıp stres çekecektim ne de zarar edecektim oldugum yerde %50-60 kar oh ne ala ama sabredemedim.


Buna artık son diyorum ve borsayı hayatımın merkezi değil ikinci,üçüncü,hata dördüncü merkezine bile koymayacağım.Borsadan uzak duracagım sadece hisselerim borsada duracak onları özlemeyecegim vakti gelene kadar.Bu yüzden zamanımı müziğe,dizilere,futbola,derslerime,sanata,sevenlerime,sevdiklerime ayıracağım ama borsaya asla zaman ayırmayacagım borsanın insana verdiği o hazzı kendimden uzak tutacagım bundan sonra akıllı yatırımcı olacagım ve en son olarak Adelde kaybettiğim %50-60 karları bu sefer kaçırmayacagım.İşte bunları yaparsam borsada kazanan adam olacagım..

3 yorum:

Serhad dedi ki...

Bu kararı almana çok sevindim. Ancak ilk başlarda uygulamasının zor olacağını düşünüyorum. Seninde dediğin gibi uzun vade her zaman iyidir borsada. Demek ki bundan sonra "oynamak" yok yatırım var :)

sonuçlarını bizlerlede paylaşırsan sevinirim. Bol kazançlar

Investor dedi ki...

İnanırmısın Serhad sadece borsada sabrederek çok büyük kazançlar saglayabilirsin.Verdiğim Adel örneginde oldugu gibi sabredemedim ama sonuçta niye sabredemediğimin teşhisini bulmakta bence iyi.

Gerçekten ilk başta bagımlısı oldugum borsadan kurtulmak için kendimi farklı alanlara kaydıraca gım.

Sonuçlarını mutlaka paylaşacagım.Biliyormusun eger sabredip en az 6 ay veya 1 sene bekleyip sabretmenin meyvelerini alırsam emin ol Serhad bundan sonra bu yöntemi artık rahatlıkla ve zevkle yaparım çünkü elimde bir örnek olacak.

İyi günler...

evden eve nakliyat dedi ki...

Sonuçlarını mutlaka paylaşacagım.Biliyormusun eger sabredip en az 6 ay veya 1 sene bekleyip sabretmenin meyvelerini alırsam emin ol Serhad bundan sonra bu yöntemi artık rahatlıkla ve zevkle yaparım çünkü elimde bir örnek olacak.

İyi günler...