23 Ekim 2007 Salı

Dayak Yiyen Yatırımcı Psikolojisi

3-4 Gündür borsaya bakmak istemiyorum. Haklı gerekçelerim var. Borsanın içinde benim için en önemli unsur psikoloji ve bu psikoloji unsurumu asla piyasada oluşan şartlara göre oluşturmam.

Son günlerde yaşanılan ve piyasanın bozulma nedenlerini biliyoruz. Bugün için sokakta yürüyen bir insana karşı aynı sokakta yürüyen birkaç insanın kaba kuvvetle saldırması ve bu saldırı sonrası o kişinin dayak yemesi şimdi bu olgudan bakarsak O kişinin dayak yiyebileceğini uzaktan öngörmek bir başarı değildir. Piyasadaki son düşüşlerin olacağını kestirmekte aynı olgu içersinde düşünülebilir.

Bugün aynı o kişi gibi yatırımcı piyasalarda dayak yemektedir. Aslında dayak yemekten önce düşünülmesi gereken o kişinin dayaktan sonraki hal ve hareketleri bünyesindeki tahribatlarla birlikte psikolojisinin nasıl şekillendirdiği önemlidir.

Bugün o kişinin toplum içersine girdiğinde yüzüne ve vucuduna aldığı darplardan sonra nasıl dayak yediğini görebiliriz. Bugün için piyasa rakamlarına baktığımızda yatırımcının nasıl kaybettiğinide görebiliriz.

O kişinin dayak yediğini gördüğümüzde aklımıza ilk gelen olgu bu insanın güçlü olup olmadığı konusunda tartışabiliriz. Olayın nasıl cereyan ettiğini görenler bu dayak olayının güclülükle yada zayıflıkla alakalı olmadığını kestirebilir.

Fakat olayı görmeyen insanlar ise tek bir düşüncesi vardır. Dayak atanın güclü olduğu izlenimi fakat bugün için piyasalarda profesyonel yada amatör her yatırımcı dayak yemiştir. Ve bu dayak tüm piyasaların gözleri önünde gerçekleşmiştir.

İşte bu yüzden borsaların düşmesi sırasında asla kaybettiğimizi düşünmemek gerekir. Sonucta bu düşüşü aslında borsada yatırımı bulunan yatırımcılar içersinde nakit pozsiyonu olanlar içinde fırsat olarak görmeleri gerekir.

O kişi yediği dayagı psikolojik olarak vucuduna almış olduğu darplar sonucunda vucudunda oluşan agrı ve kanama şiddetinden hissedebilir. Bugün yatırımcılar aynı olguyu borsa ekranlarına bakmadan da kamuoyunda ve piyasada oluşan havadan hissedebilirler.

Fakat en kötü olanı dayak yiyen kişinin yediği dayağın şiddetini soyut değilde somut olarak görmesi aynaya baktığında vucudu ve yüzünde oluşan yara izlerinden yediği dayagın şiddetini daha kötü hissedebilir. Bugün aynı durum yatırımcı içinde geçerlidir.

Borsa Ekranlarına bakarak oluşan kayıp ve zaiyatını kestirebilir. Aynaya bakan o kişiyle borsa ekranına bakan yatırımcının psikolojisi aynı oranda şekillenir.

Aynaya bakmayıp birkaç gün sonra aynaya bakmayı denese psikolojisi o kadar yara almazdı.

Bu anlayış ve olgu itibariyle asla borsa ve piyasa ekranlarına bakmıyorum. Fakat kafamda daha önce almak isteyipde alamadığım yada var olupta az bulduğum hisselerden pozsiyon acarıp.

Hiç yorum yok: