10 Kasım 2007 Cumartesi

Borsada Kazanabilmek (1)

Bir haftadır piyasaların uzagında kaldık. Fakat piyasaların uzagında kalmanın yada piyasanın içinde yakınen takip etmeninde bir faydası yok son günlerde yaşanılan hareketler karşısında bir şaşırmışlığım yok zaten şaşırmadığımı ve borsanın hangi döngüsel seviyelerde hareket edeceğini 22 Ekim günü Borsa yazımda belirtiğim gibi Piyasaları 56300-48600 seviyeleri arasında yaraların tekrar sarılması gereken alan olarak düşünüyorum .Belirli bir süre bu alan içersinde gel-gitli bir piyasa göreceğiz.

Şimdi 22 Ekim'den sonra geçen zaman dilimi yaklaşık olarak 20 gün gibi bir sürecte borsa endeksi 56300 seviyesini gecmeyi denese bile bugün itibariyle endeks 53689 seviyesinde kapandı. Bu noktada endeksin direncinin kırılma noktası olarak 52100 seviyesinin aşağıya dogru ivme kaybında gerçekleşir. Belirtiğimiz en dip seviye aralığının görülmesi için fakat yurt dışı borsalarda dip arayışları sürmekte ve sanırım birkac gün içinde dip bölgeyi belirlemiş olacağız.

Blog okuyucularımızdan bir okurumuz 5 ve 10 yıllık geleceği olan bir hisse senedi önermemiz yolunda istemi olmuş.

Öncelikle Piyasa beni hergün şaşırtmaya devam etmektedir. Piyasada uzman adı altında onlarca insan cıkıp borsayı yorumlamakta ve borsa hakkında ve gelecek hakkında stratejilerini belirtmekteler.

Bugün öncelikle küçük yatırımcı diye tabir edeceğimiz kitlenin yakından takip ettiği ve piyasa uzmanı olarak görsel veya yazılı basında görüşlerine başvurulan Dr. Yaşar Erdin'in üstünde durmak istiyorum.

8 Ekim günü sitesinde Logo yatırımı önermekte ve öneri alım yeri olarakda 3,30 seviyesinden bahsetmekteydi.

Bizde blogumuzda 8 Ekimde yazmış olduğumuz şu yazıda Kayserili Böyle Düşünürse Vay Halimize yazımızda eleştirilerimizi belirtmiştik.

Şimdi temel rasyoları anlatıp şirketin karlılık oranlarındaki iyileşmenin göze çarptığını irdeleyip ve bu karlılığın süreceğini öngörerek ve teknik bazda hissenin hareketlerinden toplanma sinyali ürettiğini söyleyeceksin ondan sonra bu hissenin hedef fiyat olarak 4,20 ve 4,50 fiyatları olduğunu deklare edeceksin. Sonra çıkıp kuruşların hesabını yapacaksın.

Logo piyasaların son günlerde ABD eksenli dalgalanmaları sonucunda belirttiği alım hedef seviyesi olan 3,30 seviyesini 20 günlük sürecte 1 gün 22 Ekim 2007 günü 3,20 seviyesine açılışta düşerek gördü.

Bugün sitesinde piyasaların olumsuzluklarını yazan Dr. Yaşar Erdinc logo yatırım için bakın okuyucularına nasıl sesleniyor.

NOTLAR: Eczacı ilaç, Alkim ve Logo'nun 9 aylık bilançoları açıklanıncaya kadar pozisyonlar bence bozulmamalı. Ayrıca zaten bu kağıtlar orta ve uzun vadeli olarak önerilmiştir. Şu ana kadar bu kağıtlar için orta ve uzun vadede beklentilerimizi ve görüşlerimizi değişiren bir gelişme olmamıştır.

İnsanları kandırmaya gerek yok piyasaların bu kadar bozuk yatırımcı psikolojisinin belirsiz olduğu bir dönemde hiçbir yatırımcının bu öneriyi dikkate alıp 3,30 altından Logo hissesi alacağını ben tecürbelerime dayanarak iddia ediyorum almamıştır.Çünkü Logo hisse senedinin 3,30 altı seviyesine düştüğü zamanki durum piyasaların bozuk olduğu dönemlere denk geliyor.

Yazımızdaki belirtiğimiz olgu dogrultusunda uzman adındaki kişinin nasıl yanıldığını ve cuvazladığını gördünüz sanırım. Benim yazımın yazıldığı günü Logo 3,40 seviyesindeydi ve o seviyelerdeydi. O gün yatırımcıya al öngörüsünü kesin bir şekilde belirtseydi yatırımcı alırdı.

Aynı Logo 07/11/2007 günü 3,98 seviyesine kadar yükseliş ivmesi gösterdi.

Borsada Yatirim (Ikinci Bolum) 19 Eylül günü ekonomitürk blogundaki Ekonomist borsa yatırımları hakkında görüşlerini yazdığı yazıya iyi odaklanmak gerekir.

17 Agustos günü CDO Krizi yazısında Akbank'ın 7,20 seviyelerinde ucuz olduğunu belirtmektedir.

Yukarıdaki Borsada Yatırım (İkinci bölümü ) dikkatlice okuyun ve bugünkü Akbank'ın kapanış degeri 8,90 degerinde şimdi burada 7,20 fiyatına göre % 24 bir kazanc olduğunu düşünebilirsiniz.

Fakat yatırımcı psikolojisi bana göre o % 24 kazanca değilde nereye bakıyor biliyormusunuz. En yüksek çıktığı yer olan11,20 seviyesine odaklanıyor.

Kayıp olarak % 26'lık bir orana tekabul ediyor.

7,20 seviyesindeki alışından sonra 11,20 seviyesinde satışı deneseydi şayet % 60 lık bir kazanca ulaştığını görecekti. Fakat şimdi % 24 kazancla yetinmek zorunda kalacak bu bize neyi gösteriyor.

2 Birim kazanc elde edebiliriz fakat bir birim kaybettiğimizde tüm kazaclarımızın ortadan kalktığını görmekteyiz.

Mesela 9,80 keşke satıp dizlerini dövsemiydi bugünkü bakış ortamında bugünki piyasa ve borsanın içinde buludugu psikolojiye göre

Herkez kendisini düşünsün bugün için % 24 kazancmı sagladınız yoksa % 26 bir kayıpmı elde ettiniz.

Psikolojiniz bugünkü durum itibariyla nasıl olurdu. Görüşlerinizi yazın sonraki yazımı onun üstüne odaklayacağım. Tüm okuyucularımız kendi görüşlerini yazarsa sevinirim.

20 yılın üzerinde bir kumar bagımlısı olarak yaşayan bir insanın deneyimlerinide içine katmak gerekiyor. Bende kendi görüşlerimi yazmaya devam edeceğim.

Borsada kazanabilmek için gerekli bazı olgular var ve bunu elde etmek zorundasınız.

Hiç yorum yok: