13 Eylül 2008 Cumartesi

Büyümedeki Yavaşlamada Kapatılma Davasının Etkisi Var Mı?

Bildiğiniz üzere yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,9'la 2002'den bu yana en kötü büyüme verileri geldi.En kötümser tahminlerden bile daha kötü bir büyüme oranının çıkması altında Akp'nin kapatılma davasının etkisi ne kadardı?

Bu sorunun cevabı Mehmet Şimşeğe göre tamamen kapatılma davası sonuçlarının bir yansıması zira Zaman Gazetesi'nin manşeti de bu yöndeydi.Ben bu konuda Ekonomix hocamdan açıkcası bir yazı beklerim.Malumunuz iktisat temelli birisi değilim bu konuda derinlere inmem mümkün değil.Fakat biraz araştırdım sizlerle paylaşayım.

İlk önce akıllara gelen siyasi belirsizlik yüzünden gerek inşaat gerekse tüketim mallarının talebinde yavaşlama olması büyümeyi yavaşlattı ki bu Mehmet Şimşeğin açıklaması.

Diğer yandan artan faiz oranlarının özellikle inşaat sektöründe daralmalara yol açması.Küresel dalgalanmanın da doğal olarak baskı oluşturduğu anlaşılıyor.Peki bu durumda Akp kapatma davasını en önemli suçlu olarak değerlendirmek doğru mu bilemem ama şu bir gerçek ki Seyfettin Gürsel'e göre büyüme eğilimi trendi %4,5 lardan %2,5-3 'lere inmiş durumda.Herşey açık sebebi ne olursa olsun yakında durgunluğa kadar gidiyoruz.Bunun bir açıklaması olması gerekli?Nereye kadar sağ duyulu olmak gerekiyor.Bilmem ki..

1 yorum:

Blog Sahibi dedi ki...

Hepsi hukumetin sucu Emrah. Ekonomi %7 buyurken hukumetin basarisiydi, simdi de hukumetin sucu.

Saka bir yana, sucun cogu gercekten de hukumetin. Iki senedir yan gelip yatiyor, laf salatasindan baska bir sey yapmiyorlar. Normaldir.