7 Eylül 2008 Pazar

İyi ki Doğdun Google

Bugün Google'ın doğum günü.

7 Eylül 1998'de Larry Page ve Sergey Brin bir arkadaşlarının garajında Google'ı kurarlar.Stanford'da doktora yapan iki öğrenci, Google'ı 1998'de 25 milyon dolar yasal sermayeyle kurdu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Kaliforniya'da bulunur ve tüm dünyada 10,000 civarında kişi çalıştırır.Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital'ı kapsıyor. Şirket ayrıca, içerik sağlayıcı firmalara özel web arama çözümleri de sunuyor.Aynı yıl Pc Magazine adlı derginin Google’ı en iyi 100 site arasında göstermesi ve yılın en iyi arama motoru seçmesi arama motorunun popüleritesini katlamıştır.

Larry Page ve Sergey Brin başlangıçta tez çalışması olarak BackRub adlı bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. Amaçları dev bir bilgi yığını olan interneti kategorilemek ve arananları daha kolay bulunabilir bir hale getirmekti. Bunun için yeni bir teknoloji geliştirirler. Bu teknoloji, interneti klasik motorlara göre daha farklı bir şekilde inceliyordu. Bu yüzden kısa sürede adları popüler olmaya başladı. Google başlangıçta google.stanford.edu adresinde faaliyete geçti ve depolama için kullanacakları terabytelık diskleri Larry’nin yurt odasına koyuyorlardı. Bu arada da projelerini ticari hayata geçirmek için girişimci aramaya başladılar.

Rakamlarla Google analizi

100 tane sıfır koyulduğunda ortaya çıkan sayı, 'googol' olarak tanımlanıyor. Brin ve Page, bu kelimeden esinlenerek şirketlerine Google ismini vermişler. (Telaffuz 'yanlışı' da bu tercihe dahil!)


4 - Google şirketinin Kaliforniya'daki Menlo parkında 1998 yılı eylül ayında kurulduğu sırada kadrosunda olan kişi sayısı.

19 bin 604 - Dünya çapında Google'da çalışan ve 'Googler' olarak anılan kadrolu eleman sayısı. Bu kişilerin birçoğu Kaliforniya'nın Santa Clara kentindeki Googleplex'te çalışıyor.

70 / 30 - Google'daki kadın ve erkek çalışanların birbirlerine oranı.

% 60 - Dünya üzerindeki internet aramalarının toplamının Google oranı.

% 86 - Sadece İngiltere'de Google kullanılan arama sayısı oranı.

25 bin - Google yayına başladığında depoladığı sayfa sayısı. Bugün bu sayı milyarları aşmış durumda. Kurum, sahip olduğu siteleri her seferinde yeniden katalogladığında mevcut site sayısı yüzde 10 ile 25 civarında artıyor.

0 - Google'da sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği ücretsiz.

157 milyar dolar - Google'ın tahmini piyasa değeri.

% 40 - Google'ın kontrolündeki online reklamların yüzdesi.

1 gün - Google çalışanlarının, kendi işleri dışındaki özel projelere ayırdıkları özel gün. Google yönetimi bu uygulamanın önemli geri dönüşleri olduğunu açıklıyor.

112 - Google'ın bildiği yabancı dil sayısı. Böylece, kullanıcılar açılış sayfalarını Latince, hatta Klingonca'ya çevirebiliyorlar.

1 milyon - Google'da çalışmak üzere, kuruma gönderilen CV'lerin yıllık ortalama sayısı.


(kaynak: tr.wikipedia.org , internethaber.com.tr)

2 yorum:

Investor dedi ki...

157 milyar dolar - Google'ın tahmini piyasa değeri.

Koç Holding'in 15 katı neredeyse :D

Sensiz Olmuyor dedi ki...

10 eylül de benim doğum günüm böyle kutlanır mı bilmiyorum:(((