4 Haziran 2009 Perşembe

Araştırma:Türkiye'de Mahalle Baskısı Yok

Sevgili okuyucular herkesin Falım sakızdan daha hoş olduguna inanarak agızlarda sakız yaptığı Mahalle Baskısı kavramı yapılan bir araştırmaya göre yokmuş.Şu an için araştırma gerçekci ve anlamlı görünüyor.Kısaca araştırmadan bahsedelim;

Çalışmayı Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof.Dr.Yılmaz Eser başkanlığındaki bir grup 34 ilde bin 715 kişi üzerinde gerçekleştirilmiş.Aşağıdaki pasta grafiğine baktığımızda %95'lik kesim dini inançlarından dolayı baskı görmediğinin sadece %5'lik kısımın mezhep ve dini inançlarından dolayı başkaları tarafından baskı gördüğü anketin en çarpıcı sonucu.
Araştırma ile ilgili bazı bilgileri ve yorumları aktarıyorum.

"Araştırmada, "Hepsi çok önemli ama sizin için hangisi birinci sırada gelir?" sorusuna verilen cevaplarda dindarlık yüzde 62 ile ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 13 ile demokrasi, yüzde 16 ile laiklik izliyor. İnancı nedeniyle başını örten kadınların oranı ise yüzde 62. Ancak, dindarlığı önceleyen katılımcılar, aşırılık ve radikalizme de karşı çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 69'u aşırı İslami akımların Türkiye için bir tehdit olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 66'sı dünya güvenliği için tehdit olduğunu söylerken, yüzde 92'si PKK'nın Türkiye için ciddi bir tehdit olduğunu ifade ediyor. Demokrasi karşıtı girişimlerin Türkiye için tehdit oluşturduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 81. Araştırmada denekler dini ve etnik çeşitliliğin Türkiye için çeşitlilik olduğunu düşünüyor. "Kimi komşu olarak görmek istemezsiniz?" sorusuna verilen cevaplar arasında, yüzde 72 oranında içki içen komşu ilk sırada yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 52'si Hıristiyan, yüzde 26'sı başka bir ırk veya renkten, yüzde 64'ü Yahudi, yüzde 66'sı ise hiçbir dine inanmayanları komşu olarak istemiyor. "

Bu konuda YORUM YAPMAYACAĞIM.

Hiç yorum yok: