15 Ocak 2010 Cuma

Kendini Tanıma


Hayat hep sizi kırdı değil mi? Aşkta yüzünüz gülmüyor belki ya da işte sorunlarınız var. Belki de iş arıyorsunuz ama bulamıyorsunuz. Herkesin bir sorunu herkesin bir derdi var. Peki, neden sorunlar bizi bulur? Biz de mi sorun var karşı tarafta mı? Bazı şeyler bizim elimizde değildir fakat elimden gelenleri de düzeltmeye çalışmalıyız. Olaya aşk konusundan bakalım. Karşı tarafı suçlarız hep ayrılınca. Belki de bizi sakinleştirdiği için ya da kendimize ayna tutup bazı şeyleri göremediğimiz için. Kendimizi tanımakla başlıyor aslında her şey. Aşkta da geçerli bu iş hayatında da. Peki neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz aşkta daha az üzülmek için, yanlış ilişkiler kurmamak için.

Nefes eğitmeni ve ilişki terapisti Nevşah Fidan Turan bu konuda ilişkilerde yanlış seçimler yapmanın kişinin kendini tanımamaktan ne istediğini bilmemekten ileri geldiğinin altını çiziyor ve şu önerilerde bulunuyor:

•İyi ve mutlu bir ilişkide “kendini bilmek” anahtar kelimedir.
•Öncelikle insanlar hem aşk hem de iş yaşamlarında sık sık kendilerine dönüp bakmalı ve kendilerini bilmek için kişisel gelişim çalışmalarını yapmalıdır.
•Yaşamın size getirdiğine bir bakın. Sadece zihninizle değil, duygularınız ve kalbinizle de hareket edin. Partnerinizin sizden farklı düşünceleri ve ters düşen tarafları varsa “ben onu değiştiririm adam ederim” düşüncesine sakın girmeyin. Kimse kimsenin eğiticisi değildir.
•Her zaman açık yürekli ve samimi olun.
•Kendi kafanızdaki hiçbir şeyi karşınızdaki kişi adına kurgulamayın; onun yerine siz düşünmeyin.
•Onun yerine kendi kafanıza göre düşünüp yanlış fikirlere kapılmaktansa, kısa ve gerçek olanı seçip; kendisine sorun.
•Hiçbir zaman kaybetme korkusu ile yaşamayın.
•Karşınızdaki kişiyi kendinizden ön planda tutmayın.

Peki, her şey bu kadar basit mi? Maalesef bu kadar kolay değil. Aşkın gözü kördür diye boşuna dememişler. Aşık olunca çoğu şeyi görmeyiz, görmek istemeyiz. Farklı yansıtır karşı taraf kendini bize ya da biz farklı yansıtırız kendimizi. Aşkın gözü kör dedik diye hep bulutlarda mı kalacağız? Tabi ki hayır :)Artık büyüdük ilişkilerimiz sayesinde. Yere tamamen basmasak da yere yakın durmakta yarar var diye düşünüyorum :)Bu yüzden yere yakınlaşmak için Nevşah Fidan Turan önerilerini elimizden geldiğince uymalıyız diye düşünüyorum. Kimine göre kolay kimine göre zor olan bu yöntem umarım işinize yarar. Siz mutlu olursanız bende mutlu olurum. Zaten hayat zor bari biz bir şeyler yapalım.

Herkese şimdiden iyi hafta sonları. Aşk sizinle olsun :)

Hiç yorum yok: