26 Nisan 2010 Pazartesi

Sağlıklı Yaşam


Bazen hayat akıp giderken bazen üşengeçlikten bazen de vakit bulamamaktan dolayı bazı şeyleri çok hızlı yaşayıp çok hızlı tüketiyoruz. Tabi ki bunlar da sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Hayatın hızla akması ve vakit bulamamak çoğu kişinin sorunu olmaktadır. Böyle olunca da insanlar yemek yemek için dar vakitleri kullanmak zorunda kalıyorlar. Hızlı yemek yemek mide rahatsızlığının yanı sıra 12 parmak bağırsağı riskini de arttırırmış.

Bir diğer yapılan hata da fırçalamış olmak için diş fırçalamak. Diş fırçalamak öyle basite alacak bir iş olmayıp düzenli ve 3-4 dakikalık bir süre içinde güzelce fırçalamayız. Diş çalkalamak ve diş ipi kullanmak diş fırçalamanın yerini almaz. Günde 3 kere diş fırçalamak diş çürüklerine neden olan bakterilerden ve diş eti problemlerinden uzaklaşmamıza neden olur.

Hasta olduğumuz da çoğumuz ne yapar ? Doktora gitmek yerine arkadaşımıza veya akrabamıza iyi gelen bir ilacı kullanmaya gitmez miyiz? Bazen ben de bunu yaptığımı maalesef kabul ediyorum. Çok yanlış olan bu iş bir çok hastalığın tedavisini geciktirmekte ve aynı zamanda da tedavinin aksamasına neden olmaktaymış.

Siz de merdiven çıkmak yerine asansörün gelmesini bekleyenlerden misiniz yoksa merdivenleri mi tercih etmektesiniz? Eğer merdiveni kullanmayıp yakın olan çoğu yere de arabanızla gidiyorsanız modern çağın en büyük sorunundan payınızı almış bulunmaktasınız. Uzmanlar hareketsiz yaşamın obezite, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi pek çok hastalığı peşinden getirdiğini belirtiyor. Bu hastalıklardan korunmak için düzenli spor yapmaya zamanınız olmasa da bazı alışkanlıklarınızı değişişlikler yapabilirsiniz.

Spor yapmak iyi bir şey dedik ama elbette bunu da bilinçli bir şekilde yapmak en doğrusu. Maksimumum fayda sağlayabilmek için doğru yaşta doğru sporu yapmalısınız. Spordan önce mutlaka ısınma hareketleri yapmalısınız. Spor, özellikle 40 yaş üstünde bulunan kişiler tarafından doğru yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple 40 yaş üstündekiler bir doktora danışarak spor yapmalı. Daha genç olanlarda spor eğitmeninden yardım alarak ve kendilerine uygun bir spor dalıyla ilgilenmelidirler.

Yine zaman darlığından şikayet ederek ellerinizi yıkamadığınızı söylüyorsanız hata ediyorsunuz. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın ilk yolu elleri yıkamaktır. Gün boyunca dokunduğumuz çoğu şeyi biraz düşünürseniz bana hak vereceksiniz. Zaten bu da sizin vaktinizin yalnızca 30 saniye ile 1 dakika arası alacaktır. Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka güzelce kurulamalısınız çünkü ıslak veya nemli kalırsa bakterilerin bulaşması kolaylaşır. Sıcak hava püskürten kurutma sistemleri artık her yerde bulunmaktadır. Bu kurutma sistemi aslında iyi kurutamaması ve dolaşan hava ile ellere mikroorganizmaların yerleşmesine neden olması nedeniyle çok da sağlıklı değil. Eğer aceleniz varsa yanınızda taşıdığınız kağıt mendil kullanabilirsiniz.


Bunları yapmanızı ben değil uzmanlar söylüyor. Elbette bu kadar değil yapmamız gerekenler. Meyve ve sebze yemek, bol su içmek, doğru beslenmek gibi bir sürü şey var yapmamız gereken. Hayatın akışına karışıp sıradanlaşan işler hayatınızın aksamasına neden olmasın. Siz değerlisiniz ve bunu korumakta sizin elinizde.

Hiç yorum yok: