26 Nisan 2010 Pazartesi

Bireysel Emeklilik Sisteminde Kesintiler ve Masraflar

Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi BES 2003 yılında kurulan yavaş yavaş büyüyen bir sistem. Bugünkü konumuz Bireysel Emeklilik Sisteminin parasal kısmı yani kesintiler ve masraflar .

Katkı Payı ve Asgari Katkı Payı: Katılımcının emekliliğe yönelik beklentilerine göre tespit edilen ve emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre ödenmesi gereken tutardır. Katkı payı katılımcının aylık/3 aylık/6 aylık/yıllık vade dönemlerinde belirledikleri ödeme kanalından ( kredi kartı, banka hesaplarından) otomatik çekim olarak tahsil edilir.

Katılımcının yapmış olduğu katkı payı, şirkete intikalinden itibaren iki iş günü içinde kişinin yapmış olduğu fon dağılım doğrultusunda yatırıma yönlendirilir. Ödenen katkı payı dağılım oranlarına veya tutarlarında ilişkin değişiklik yılda en fazla dört kez yapılabilir.
Sisteme girerken sözleşmeye ilişkin kesintiler hakkında teklif formunda ve sözleşmede bilgilendirme yapılmaktadır. Yapılabilecek kesintiler ve azami tutarları şu şekildedir:
-Katkı payları üzerinden %8 oranını aşmamak kaydıyla yönetim gideri kesintisi.
-Fonun net varlık değeri üzerinden hesaplanan, azami günlük %0,0010 oranında fon işletim gideri kesintisi
-Bir yıldan fazla ödemeye ara verme durumunda, bireysel emeklilik hesabına ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine ve saklayıcı kuruluşa şirket tarafından ödenen sabit giderleri aşmayacak şekilde belirlenmiş ara verme kesintisi
Asgari katkı payı, aylık brüt asgari ücretin %5inden az olmamak kaydıyla belirlenip her yıl aralık ayında açıklanan TÜFE oranında, takip edilen ayda ( Ocak) aktarılır. Aktarım sonunda asgari katkı payı tutarının altında kalan katkı payı tutarı yeni asgari katkı payı tutarına eşitlenir.

Giriş aidatı: katılımcının bireysel emeklilik sistemi'ne ilk kez katılması sırasında veya yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırması halinde katılımcı veya katılımcı adına hareket eden kişilerden emeklilik sözleşmesi teklif formunun imzalandığı tarihte geçerli olan asgari ücretin aylık tutarını aşmamak kaydıyla alınan giderdir. Giriş aidatı, emeklilik sözleşmesi kuruluşu aşamasında azami bir yıl süre içinde taksitler halinde de alınabilir. Emeklilik sözleşmesinde
yer alması kaydı ile katılımcının bireysel emeklilik sistemi'nden ayrıldığı veya başka bir şirkete aktarım talebinde bulunduğu tarihe kadar ertelenebilir.

Stopaj kesintisi: Sistemden emekli olma veya emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılma durumunda getiri ve anapara dahil katılımcının birikimlerinin toplam tutarı üzerinden yapılacak olan kesintidir.

-10 yıldan önce ayrılma durumunda = Toplam birikimler üzerinde % 15
-10 yıl katkı payı ödenmesi ancak 56 yaşından önce ayrılma durumunda= Toplam birikimler üzerinden %10’a düşmektedir.
-Emekliliğe hak kazanılması durumunda= Toplam birikimler üzerinden sadece % 3,75 olacaktır. ( 10 yıl düzenli katkı payı ödeyen ve 56 yaşını dolduran)

Vergi Avantajı: Kesintiler yanında bu sistemin hiç mi avantajı yok derseniz elbette var. Vergi avantajı BES sisteminin sunduğu en güzel avantaj. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ödenen katkı payını;

-Ücretli çalışanlar için ; aylık brüt maaşının %10 ‘unu, yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla,
-Beyana tabi vergi mükellefleri için; yıllık brüt gelirin 510’unu, asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla

gelir vergisi matrahından düşebilir.


Çoğu kişi tam olarak neyin ne olduğunu tam olarak anlamadan sisteme giriyor ve sonrada kandırıldığını düşünüyor. Elbette sisteme girmeden önce iyi bir sunum yapılmama ihtimali de mevcut. Fakat şöyle bir şey de var, artık kimse bir yere yatıracağı parayı avantajları ve dezavantajlarını araştırmadan yatırmıyor. Kimse kolay para kazanmıyor. Zaten araştırmakta en doğal hakkımız.

(Daha önce ki yazımdaki sitelere girerek daha fazla bilgi edinebileceğinizi tekrar hatırlatmak isterim. )

Herkese mutlu, kazançlı günler ve emeklilikler diliyorum :))

2 yorum:

Investor dedi ki...

çok faydalı bir yaz olmuş teşekkürler..

borsatürk sitesine de aktarıyorum izninle:)

Tuvana dedi ki...

Tabi ki aktarabilirsin. Bundan mutlu olurum :))