26 Aralık 2010 Pazar

Teknolojik Yaşam

Tekonolojiden bahsedince hep elektronik şeyler aklımıza gelirdi. Fakat zaman geçtikçe her türlü şey teknolojiyi kullanmakta. Gıda, mobilya, tekstil vb.

Tekstilde nano teknoloji uygulamaları, nano tekstiller olarak adlandırılıyor. Amaç tekstil ürünlerinin performansını arttırmak. Türkiye'de yeni yeni gelişen bu sektör ile kumaşlar leke tutmayan, kırışmayan, antibakteriyel, su geçirmezlik gibi çeşitli özelliklere sahip olmakta. Türkiye'de de kullanılmaya başlayan bu sektör zamanla daha da genişleyecektir.

Kırışmayan gömlek hele herkesin hayalidir :) Peki işin bu yanı bu kadar güzel ve cazip gelirken peki bu işin birde Türkiye'de pek konuşulmayan yönüne bakalım.New York Times'ın haberine göre kırışmayan kumaşlarda gizli bir tehlike varmış. Kırışmazlık özelliği aslında formaldehit salgılayan bir reçineden kaynaklanıyor. Formaldehitse genellikle mumyalama işlemiyle ilişkilendirilen bir kimyasal. Formaldehit çarşaf ve yastık kılıflarında, perdelerde ve döşemelikler gibi bir çok tüketici üründe ve şampuan, losyonve göz farı gibi kişisel bakım ürünlerinde de kullanılmaytaymış. Kırışmaz giysiler giyenler için en büyük olası problem kontakt dermatit denen cilt alerjisi. Tekstilde formaldehit kullanımı ile ilgili Amerikan hükümetinin yürütüğü yeni bir araştırmaya göre formaldehit ciltte kaşıntıya, döküntüye ve kabarmaya neden olabiliyormuş. Araştırma iyi güzel de bir öneri bulunmamakla birlikte ütü istemeyen giysileri yıkamadan önce giymek konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Tekstl mühendisi olarak kendi formaldehit testlerini yapmış olan Philadelphia Üniversitesi'nden David Brookstein " Bilim insanı olarak etikette 'Giymeden Önce Yıkayınız' diyen belirgin bir uyarı olmasının iyi olacağını düşünüyorum" diyor.Biz de söz dinler yıkamadan giymeyiz artık :)

Kırışmayan kumaşın gizli tehlikesini anlatmışken Türkiye'de kullanıla bazı teknoljik ürünlere de yeri gelmişken değinelim. Damat leke tutmayan gömleklerin satışını yapmakta. Nike, Gap ve Zara gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Yeşim Tekstil, nano teknoloji sayesinde leke ve su tutmayan, ütü istemeyen, saman nezlesine karşı koruyan, E vitaminli akıllı kumaş ve giysiler ürettiği, 'hibrit' adını verdiği kumaşlar kullanmaya başladı. İşbir Yatak, NASA tarafından geliştirilen viskoelastik malzemeyle 'akıllı yatak' üretti. Bu yataklar, anti-stres ve hijyen gibi imkanlar sunuyor. Damat Tween, sigara kokusunu ve her türlü kötü kokuyu tutmayan takım elbiseler yanında yürüdükçe parfüm kokusu yayan takım elbiseler üretiyor. Bellona, yatak teknolojisinde 'Thermocool' adı verilen yöntemle uykuda 4 mevsim boyunca bedeni ideal ısıda tutacak ürün geliştirdi. İstikbal Mobilya, televizyon, bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırın gibi elektronik cihazlardan yayılan non-iyonize radyasyonu yüzde 98,5 oranında engelleyen kumaşla yatak üretti.


Jetgilleri hatırlasınız heralde. Orada ki teknoloji hep hayal gibi gelirdi fakat gün geçtikçe hızlanan teknoloji sayesinde Jetgilleri George'un çanta olabilen arabasına da gün geçtikçe yaklaşıyoruz sanki. Ne dersiniz?

Hiç yorum yok: