30 Aralık 2007 Pazar

Eczacıbaşı İlaç ve Benjamin Graham

Finansal analiz kavramı ilk defa Benjamin Grahamla oluştu.Öncedende bahsettiğim gibi Graham ,Warren Buffettın üniversitede yatırım üzerine ders aldıgı kişidir.Bu kişilerin yatırım yaparken uyguladıkları ilkeler çok önemlidir.Ünlü Security Analysis kitabının yazarıdır Graham.

Benjaminle o zamanların borsa başkanı arasında geçen sohbette başkan Graham'a sormaktadır.Ucuz bir hisse buldunuz peki bu hisse gerçek değerini nasıl buluyor?Reklam mı yapıyorsunuz?

Benjamin Graham'ın cevabı bu bizim işimizin gizemlerinden biridir nasıl herkes için nasıl gizemliyse ,benim için de öyle gizemlidir.Ama tecrübelerimizden biliyoruz ki ,eninde sonunda piyasa gerçek değerini buluyor.

Bu cümleler geçtikten sonra Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi kitabında "Buffet'ın kariyerinin temeli oldu .Hisse senedi ,sonunda gerçek değerine ulaşacaktı.O halde verdiği kararlara güvenen bir yatırımcı ,sakin olmalıydı"

Burdan yola çıkarak belirtmek isterim Eczacıbaşı İlaç net aktif değer yöntemine göre %47 iskontolu inanabiliyormusunuz nerdeyse bu şirkete yarı fiyatına ortak olabilirsiniz.Tam warren Buffett'lık bir hisse.O zaman tavsiyem Eczacıbaşı İlaçta alım yapmaya devam ediniz ve bekleyiniz.Eninde sonunda şirket gerçek değerini bulacaktır.

Tabloda Eczacıbaşının endekse göre performansını görüyorsunuz.Özellikle Ecilc'de düşerken alım fırsatları oluşmakta bu fırsatlar kaçırılmamalıdır.Ak yatırım Ecilc'in şirket değeri hesaplarken en berrak yöntemi kullanmıştır yani net akım yöntemiyle herşey apaçık ortadadır.Şirket holding görünümünü kazandığı için çok isabetli bir değerlemedir.Bu yüzden Ecildeki hareketleri günlük olsun haftalık olsun takip etmek çok saçma buluyorum.Sabır eden çok kazanacaktır.Bunuda blogda beraber paylaşacağım.

2 yorum:

Serhad dedi ki...

Merhaba Emrah;

Degindigin konu gercekten ilginc. Bizler belkide muhendis oldugumuz icin, aldigimiz kararlarda saglam basmaya ozen gosteriyoruz. Verilere guveniyor ve sayilarin konusmasini seviyoruz.

Bu yonteme katiliyorum ancak bir sirketin Net aktif degeri nasil hesaplanir uygulamali bir ornegim yok elimde. Ornegin sen su ifadeyi

"Eczacıbaşı İlaç net aktif değer yöntemine göre %47 iskontolu"

kendin mi hesapladin yoksa raporlardan mı buldun? Boyle bir veriye nereden erisilebilir?

Simdiden tesekkurler,

mutlu bir yil dilegiyle

Investor dedi ki...

Merhaba Serhad

Eger Warren Buffett bu kadar servete sahipse sadece yazıda bahsettiğim yöntemi uygulamış.Bugünlerde yatırım dehası Buffett'ın geçmişini okumakla meşgulüm ve bu yöntem gerçekten çok başarılı Serhad.

Şimdi işte asıl zor olan kısım şirket değerini hesaplamak bu çok teorik bir konu bilançoları iyi gözlemlemek gerekiyor.Bu konuda birilerinden yardım almadan şirket değerini hesaplamak gerçekten zor iş.

Bu yüzden yatırım şirketlerini inceledim ve önceki yazımdada belirttiğim gibi Ak yatırım ağırlıklı olarak şirket değerlemesine göre hisse seçiyor ve portöyü inceledim gerçekten çok başarılı.

Sana da mutlu yeni bir yıl dilerim.