20 Haziran 2008 Cuma

Ö.S.S.

2008 ÖSS sınavını da geride bıraktık herkes umutlu ama yinede sonuçlar beklendiği gibi gelmeyebilir Sonuçlar beklenmediği gibi geldiğinde umutları yitirmemek gerek çünkü önümüzde daha çok uzun yıllar var. Bu yıl olmadıysa seneye, gene olmadıysa başka seneye, unutmayın ki okumanın yaşı yoktur. Depresyona, bonalıma girmek intihar etmek gibi saçma düşüncelerden uzak durmak gerekir.
Bir insan okumadan hiçbir şey elde edemez. Düşünün bir profesörün arabası bozulduğu zaman tamirciye götürür. Ama o tamirci ise arabalardan o kadar anlıyor olmasına rağmen belki de o profesörün 10 katı şoförlük biliyor olmasına rağmen diploması olmadığı için ehliyet alamaz.
Okumak gerçekten güzel bir şey ama eğer ki imkânları daha fazla el vermiyorsa insan hayatını başka yerden kazanma yollarına başvurmalıdır. Her insanın muhakkak başarılı olduğu bir iş vardır. İnsan hayatını kurtarmak için okur. Ama hayatını kurtarmak için tek yol okumak değildir. Okumak hayatını kurtarmanın sadece ve sadece bir yoludur. Bunun dışında önümüzde onlarca hatta yüzlerce seçenek var. Herkes okuma fırsatını elde etmez ama elde ettiğiniz halde bu fırsatı değerlendiremiyorsanız gerçekten başarılı olacağınızı düşündüğünüz, isteyerek yapacağınıza inandığınız bir işi yapın.

Bir gün bir adam oğluna sen hayatta adam olmazsın demiş. Oğlu da babasının bu sözü üzerine inatlaşmış illede okuyacağım demiş, gitmiş okumuş gelmiş bölgenin en büyük mülkü amirlerinden biri olmuş. İki kişiye emretmiş gidin babamı getirin diye.
Gitmişler babasını zorla getirmişler adam gururlu bir şekilde babasına dönmüş:
- Baba sen bana hayatta adam olmazsın demiştin.
Babası da;
- Evet oğlum gene söylüyorum eğer adam olsaydın babanı ayağına çağırtmazdın.

Bu hikâyeden de anlaşılacağı gibi sadece okumakla adam olunmaz. Okumakla cahillik gider ama eşeklik baki kalır.
Hani derler ya “İstanbul’da denize girmek, öbür dünyada cennete girmekten daha zordur.” Ne yazık ki Türkiye’de de bir memurluğa girmek öbür dünyada cennete girmekten çok daha zor. İlkokulu bitireceksin sınav, liseyi bitireceksin sınav, üniversiteyi bitireceksin sınav, yüksek lisansa başvuracaksın sınav, memurluğa başvuracaksın gene sınav,(oks, öss, ales, kpss, …) yani anlayacağınız her şey için sınav, tabii bu sınavları vermek gerek ama sınav günü düşünün bir aksilik çıktı gidemediniz. Farz edin ki bir öğrenci çok çalışkan her yıl başarı belgesi alıyor. Dershaneye de o kadar para vermiş ama sınav günü çocuk hastalandı ve sınava giremedi bunca emeğe yazık değil mi?
Siz sevgili gençler imkânlarınız el verdiği kadar okuyun. Hatta imkânlarınızın sınırlarını aşmaya çalışın. Ama eğer ki olmayacağından eminseniz hayata küsmeyin, ekmeğinizi başka yerden çıkarmaya çalışın. Daha öncede dediğim gibi insan hayatını kurtarmak için okur. Bana göre bir insanın okumaktaki tek amacı; eşini, çocuklarını kimseye muhtaç durumda bırakmamaktır. Bunu yapmak için illede memur olmak şart değil. Herkesin memur olduğu bir hayat düşünebiliyor musunuz? Herkes memur olsaydı hayat nasıl olurdu sizce, dünyanın işi yürümezdi değil mi? Elbet birileri tamirci olacak, birileri terzi, birileri lokantacı, … ve bunlar gibi onlarca meslek. Sizde kendinize en uygun olan mesleği seçin. Ama muhakkak ki ilk amacınız okumak olsun. Çünkü okumak daha doğrusu okuyabilmek dünyadaki en büyük nimettir. Umarım ki sizde bu nimetten nasibinize düşeni alırsınız.

Hiç yorum yok: