2 Şubat 2009 Pazartesi

2.Kapitalizm Örneği

2,43 maliyetten aldığım Intem hisselerini 2,84 fiyattan sattım.Yaklaşık olarak %16 kar elde ettim.2 günde elde ettiğim bu kar ve Denizbank hisse satışından elde ettiğim kar yaklaşık olarak %42'yi buldu.

Kriz ortamında kim parasını %42 arttırabilir hemde 2 hafta içinde.Kapitalizm işte budur.

6 yorum:

atakhan mikhael dedi ki...

krizi oluşturan da kapitalizm değil mi? merak ettiğimden soruyorum

Investor dedi ki...

Bunun cevabını sizde biliyorsunuz değil mi?

atakhan mikhael dedi ki...

yo hayır ben ekonomist değilim tarihçiyim. sadece sizin görüşünüzü merak ettiğim için soruyorum bir kötü niyet söz konusu değil.

Investor dedi ki...

Atakhan bloga gösterdiğin ilgin için teşekkür ederim.Art niyet aramak söz konusu bile değil.Yalnız krizin klişe sebep olarak kapitalist sistemin gösterilmesinden dolayı sorun bana biraz ilginç geldi.

Son durum maalesef insanoglunun kapitalist sistemin getirdiği paradan para kazanma hırsı nedeniyle oldu.Mortgage bunun bir parçası.

atakhan mikhael dedi ki...

kriz ilk çıktığı zaman devletçi düşünceye sahip olan insanlar kapitilizmin sonunu geldiğini ilan ettiler. bence çok çabuk verilmiş bir yargıydı. krizin çıkış sebebi bize uzak olan bir konuydu. amerika'daki sistemi anlamaya çalıştık. bu sırada liberal kesimde karşı atağa geçti; devlet müdahalesi olduğu için bunlar yaşandı denildi. bugünlerde inasnlar için artık krizin çıkış sebebi çok önemli değil çünkü teğet geçmediğini anladık.

ben az buçuk bilgimle krizin piyasanın iç sorunu olarak görüyorum; yani kapitalizmin kendi krizi. bu konudaki görüşün nedir?

Investor dedi ki...

Bu blogda Balan bey vardı çok güzel yazılar vardı özellikle borsa ekonomi ile ilgili yazıları çok çarpıcıydı.Ekonomitürkte yer alan yazarlarla tartışma oldu çok ciddi yerlere geldi tartışma maalesef Balan bey bu tartışmada sessiz kaldığım için küstü bana bir daha da yazmadı iletişimide kesti.Ondan çok şey öğrendim herşeyi insan pskolojisine bağlıyordu.

Şunlardan bahsederdi;Niye insanoğlu gökdelenleri yapıyor güç meselesi herkes gücünü böyle göstermek istiyor.

Burada ki olay paradan para kazanma hırsıydı borsa hiç ummazdığımız tarihi yerlere geldi.İnsanoğlu kazandıkça kazanmak ister diyordu Balan bey ta ki mide kaldıramayım kusmaya başlayınca şimdide bunu yaşıyoruz Atakhan.

Hiç düşündün mü yahu kriz olmadan önce o kadar sıcak para vardı yahu eridi mi bunlar nerde bu paralar diye insan soruyor.

Cevabı Erhan Göksel'in dediği gibi Amerikada büyükler orta sınıfı bitirerek kendilerini de bitirdi bir ekonomiyi ayakta tutan orta sınıftı ve petrol şirketleri tarihin en büyük karlarını etmişlerdi sıcak para oraya kaydı ama şimdi bütün para büyüklere gelince ne oldu General motordan tut dünyanın en büyük şirketleri tarihi karlar yaparken şimdi parasız bıraktıgı orta sınıf yüzünden üretimi durdurmak zorunda niye çünkü üretilen malları kim alacak?Cevap yok çünkü büyükler milleti beş parasız bırakıp krize zemin hazırlamış aynı zamanda kendi idam sehbalarını iteklemişlerdir.aynen senin dediğin gibi piyasanın iç sorunu bu aslında.Kapitalizme tamamen suçlu diyemeyiz ama zemin oluşturan oydu.